Een ijsfabriek aangedreven door…. IJS!

 

chunkinator.pngHellendoorn is een klein stadje in de Nederlandse provincie Overijssel. Het stadje staat niet algemeen bekend bij de ijsgenieters over de hele wereld, maar wij vinden dat dit moet veranderen. Het is tenslotte in Hellendoorn waar de Chunkinator staat, een magische reactor die ijsafval in stroom verandert.

Oké, je snapt het. Misschien is de Chunkinator niet letterlijk magisch. Er zijn geen magische toverstokjes en er komen geen konijnen uit hoeden. Maar het zorgt er wel voor dat Ben & Jerry's de allereerste ijswinkel ter wereld is die een van zijn fabrieken van stroom uit afvalproducten van ijs voorziet. Misschien het is niet magisch, maar het is zeker wetenschap.

De echte naam van de Chunkinator is the BIOPAQ®AFR biovergister en het is inderdaad een anaerobe reactor. Het beschikt over een tank met meer dan 24 miljard natuurlijke micro-organismen die tot taak hebben afval en afvalwater in biogas om te zetten waarmee de fabriek wordt aangedreven.

We kunnen eeuwig doorgaan over hoe geweldig deze installatie is, hoe de Chunkinator in het GreEnergy-project van de fabriek past, maar laten we een stap terug doen en luisteren naar wat de hoofdingenieur Arjan Vloon hierover te zeggen heeft:

"De Chunkinator geeft Ben & Jerry's de kans iets wat eerst gewoon afval was op een heel nuttige manier te gebruiken, namelijk voor onze energieopwekking!”

Als we het over één ding eens kunnen worden is dat Arjan Vloon over precies de juiste dingen enthousiast wordt. De Chunkinator heeft energie geproduceerd voor meer dan 16 miljoen Ben & Jerry's ijspints. Dat is genoeg voor containers van New York City tot Florida!

Bij Ben & Jerry's zijn we er trots op dat we het beste ijs op de best mogelijke manier maken. De best mogelijke manier wordt steeds beter met de Chunkinator, die het pad naar een duurzame toekomst nog dichterbij brengt!