Maak kennis met Peter Lind, de Smaakgoeroe achter de koekjeskernen

Het was 1988 toen we besloten onze eerste Smaakgoeroe in te huren die niet Ben of Jerry heette. De zoektocht bracht ons naar Peter Lind, en dat was maar goed ook! Hij komt tenslotte nog steeds met enkele geweldige smaken.

We raakten in gesprek met Peter en ontdekten meer over zijn unieke functie en de krachtigste smaak waar hij ooit aan heeft gewerkt. Ook kregen we achtergrondinformatie over zijn laatste project: Ben & Jerry's Koekjeskernen.

Laten we beginnen met de functie. Je bent een van de 6 Smaakgoeroes bij Ben & Jerry's, maar je bent de enige "oer-ijstherapeut" van het bedrijf. Waarschijnlijk in de hele wereld.

Dat klopt denk ik wel. Ik heb nooit iemand anders ontmoet.

Hoe is deze functie ontstaan?

Je kent het motto: "I scream, you scream, we all scream for ice cream." Het is daaruit ontstaan. Behalve bij Ben & Jerry's zag ik het altijd als een soort oerschreeuw.

En het 'therapeut'-gedeelte?

Dat klonk zo goed. Mijn therapie helpt mensen hun favoriete ijs te ontdekken.

Je bent al heel lang bij Ben & Jerry's.

Ja, van 1988 tot 1997. Ik kwam terug in 2008 en vanaf toen ben ik gebleven.

Wat deed je voordat je bij Ben & Jerry's kwam? Dacht je altijd als dat je met ijs zou eindigen?

Aan de universiteit begonnen mijn kamergenoot en ik een ijsjesbedrijf. We maakten in de avonduren 1 tot 2 smaken die we dan de volgende dag verkochten. We plaatsten onze kleine vriezer tegenover het winkelcentrum. De zaken liepen goed, maar uiteindelijk stopten we ermee.

Waarom dan? Twee gekke studenten die voor teveel opschudding zorgden?

We hadden geen stromend water voor het scheppen van onze smaken. Ik neem het ze niet kwalijk, maar als we het langer vol hadden gehouden, was het misschien Brian & Pete's in plaats van Ben & Jerry's geworden.

De wereld zou er dan totaal anders uitzien.

Zeg dat wel. Wie weet had ik dan helemaal geen Wavy Gravy of Chubby Hubby gemaakt!

Ben jij het brein achter Wavy Gravy?

En Chubby Hubby. Dat is mijn favoriet. Maar Wavy Gravy heeft ook een speciaal plekje in mijn hart.

Omdat fans het terug hadden gestemd voor een korte comeback nadat het naar het Smaakkerkhof was verwezen?

Absoluut. Je voelt een bepaald soort trots over een smaak waarmee fans op die manier iets hebben. Ook omdat er ongeveer 200 variaties voor nodig waren om het zo te krijgen.

Is 200 veel?

Voor de smaak daarna was het 13 of 14 variaties.

Is200Alot.jpg

 

Is200Alot2.jpg

Wow! Dat is een enorm verschil.

Ik werkte direct met Ben samen aan Wavy Gravy. Hij reisde toen nog veel, dus ik stuurde hem elke week ongeveer 3-5 monsters om te proberen. Vervolgens kwam hij op kantoor en probeerden we er nog meer. Ik geloof dat Ben gewoon helemaal wég wilde zijn van de nieuwe smaak.

Ik heb hier een foto. Hier wordt aan Rainforest Crunch gewerkt. Ik had Ben al verteld dat de stukjes te groot waren. Hij geloofde mij niet, en vroeg om een emmer met de stukjes. Ik schonk de inhoud over de vergadertafel uit, en er rolde een nogal groot stuk uit.

WoW3.jpg

Zo kwam het allemaal toch nog goed.

Een ding is zeker: ik ben er trots op.

Je laatste project, The Cookie Cores, wat kun je ons daarover vertellen?

Ze zijn lekker.

En?

Je moet ze proberen. De koekjesboter die we gebruiken in onze drie nieuwe smaken zullen veel fans overtuigen (of beter nog: zullen veel van onze fans blij maken). We gebruiken pindakaasboter, speculaasboter en een donkere chocoladeboter.

Geen chocoladekoekjesdeeg?

Dat was een van de eerste smaken die we hebben uitgeprobeerd. Dat leek vanzelfsprekend, aangezien we de wereld hadden laten kennismaken met chocoladekoekjesdeegijs, maar de smaak liet zich niet omzetten. Maar maak je geen zorgen. We geven het nog niet op. Ondertussen denken we dat iedereen van Spectacular Speculoos, Peanut Buttah en Boom zal gaan houden! Chocolatta (met twee "T’s" in Chocolatta).

Goede namen.

Geweldige smaken!

Wanneer je even geen Smaakgoeroe bent, wat doe je dan voor de lol?

Ik speel al bijna 45 jaar jazzharmonica. Gedurende de eerste 40 jaar was dat vooral blues, maar tegenwoordig zit ik helemaal in de gypsyjazz. Toen ik in 2008 weer bij Ben & Jerry’s kwam werken, werd ik binnengehaald met harmonicamuziek. Dat was aardig, en herinnerde mij eraan hoe leuk dit bedrijf was en is.

Speel je in een band of doe je het solo?

Ik speel graag met andere muzikanten. Soms speel ik mee met een band, maar de Cookie's Hot Club is mijn hoofdact.

Hartelijk bedankt dat je de tijd hebt genomen om met ons te praten. Het kijkje in de koekjeskernen was erg interessant.

Geloof me, je zult het heerlijk vinden.