Chocolate Fudge Brownie: het kleverige verhaal van het perfectioneren van een legendarische smaak

1 januari 2016

Ben & Jerry's Chocolate Fudge Brownie ice cream

Vroeger, ver voor het bestaan van Chocolate Fudge Brownie, maakten we brownies met ijs ertussen, voor verkoop in supermarkten. Soms braken er stukjes van de brownies en die pikten wij dan om met smaken te experimenteren. Hoe zou chocolade-ijs smaken met stukjes brownie erin? “Best goed, zo herinnert Ben & Jerry’s  smaken-guru en “voornaamste ijstherapist” Peter Lind. Die experimentele ijssmaak werd uiteindelijk het legendarische ijsmengsel dat bekend staat als Chocolate Fudge Brownie.Ondertussen had Ben Cohen een ontmoeting met Bernie Glassman, de oprichter van de sociale onderneming Greyston Bakery uit Yonkers. Door het opendeur-aannameproces van Greyston paste dit bedrijf perfect bij Ben & Jerry’s passie voor gekoppelde welvaart: het concept dat ervan uitgaat dat wat goed is voor onze medewerkers en leveranciers, ook goed is voor het bedrijf. Even belangrijk is dat hun brownies zo overheelijk waren, dat Ben na het proeven van hun brownie een briefje schreef waarin hij om twee vrachtwagens vol stukjes brownie vroeg.

Ben & Jerry's - Greyston Bakery Brownie

Het kleverig proces van het perfectioneren van Brownies

Hoewel we wisten dat Greyston de ideale leverancier zou zijn om van onze Chocolate Fudge Brownie een succesvolle smaak te maken, werkten de brownies zelf niet altijd even makkelijk mee. Allebei de bedrijven waren nog nieuw en groeiende, en Greyston moest hun productie opvoeren om aan onze vraag te voldoen voor onze Chocolate Fudge Brownie.

En zij moesten ook nog bedenken hoe zij de standaard 3-bij-1-inch dikke brownies snel in stukken van 1-bij-1/4-inch konden snijden. Het doel was om bevroren browniebrokken te creëren die snel uit de zakken te schudden waren in de Chunk Feeders, die al die overheerlijke stukjes aan ons ijs toevoegen. Het oplossen van dit raadsel vereiste wat avonden overwerk en creatief denken van Lind met de bakkers.

De bakkers van Greyston hadden twee maanden nodig om de brownies met de hand in stukjes te snijden en de twee door Ben bestelde vrachtwagens te vullen. In Vermont organiseerde Lind een evenement in de fabriek om de productie van de nieuwe smaak te tonen. Maar op de grote dag waren de stukjes brownie nog keihard aan elkaar vast gevroren. “Eén enorme brok brownie van 25 pond viel in de Chunk Feeder— we moesten 5 nieuwe medewerkers in dienst nemen die met roestvrijstalen kapmessen de brok in stukken moesten hakken.”

Ben & Jerry's Chocolate Fudge Brownie ice cream

Genieten van de zoete smaak van succes

Natuurlijk gaat elke innovatie wel gepaard met wat hobbels in de weg die we moesten oplossen. Eigenlijk is het zo, dat als het allemaal te eenvoudig gaat, het idee misschien niet radicaal genoeg is geweest. “We hebben ongeveer 25 partijen brownies gemaakt”, vertelt Lind, “voordat we de juiste combinatie vonden tussen smaak, weerstand tegen verkruimelen tijdens het snijden, en stevigheid in het ijs.” Binnen zes maanden stond de nieuwe smaak overal in de schappen en was deze in de Scoop Shops te krijgen.

Wat begon als opwindende, en uiteindelijk overheerlijk raadsel, is uitgegroeid tot een legende voor zowel Ben & Jerry’s als Greyston. Het is een grappig verhaal dat aangeeft hoe ons bedrijf is gegroeid. Vijfentwintig jaar later krijgen we nog steeds al onze brownies van Greyston, wiens eigen succes van het bedrijf een toonaangevende sociale onderneming heeft gemaakt. Maar echt, het bewijs zit in het bak ijs. Chocolate Fudge Brownie is en blijft één van onze meest geliefde smaken.