De kracht van de regenboog

rainbow_blog.jpg

 

De regenboog is in de afgelopen jaren een symbool geworden in de strijd voor gelijke rechten voor de LHBT-community. Het symbool helpt om een sterke band te bouwen tussen verschillende groepen, die allemaal strijden voor dezelfde rechtvaardigheid… best wel koe-l voor een kleurrijke, kleine boog!

Het verhaal van de regenboog gaat helemaal terug naar het jaar 1978 – een memorabel jaar, aangezien Ben Cohen & Jerry Greenfield in datzelfde jaar een oud tankstations kochten en deze omtoverden tot Scoop Shop, waar ze ijs maakten met lokale ingrediënten. Bij Ben & Jerry’s hebben we altijd geloofd dat liefde (net als ijs) in vele smaken komt en dat mensen vrij moeten zijn in het houden van wie ze houden… Het is dus super n'ice om te bedenken dat op hetzelfde moment dat Ben & Jerry’s ijs verspreidde vanuit een omgebouwde tankstation, de kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco hét symbool heeft gecreëerd dat de drijvende kracht is geworden in de strijd voor homorechten.

 

De eerste vlag

Nadat Baker met het eerste idee voor een regenboogvlag kwam, werd hij aangemoedigd om het ook daadwerkelijk te ontwikkelen door de politicus en homorechten activist, Harvey Milk – je kent zijn ‘heart-breaking’ verhaal misschien wel uit de film ‘Milk’. Dus, Baker begon hieraan te werken en met wat hulp van een hoop vrienden en heel veel emmers verf, creëerden ze de eerste regenboogvlag op de zolderkamer van het Gay Community Centre.  

 

Een symbool dat iedereen aanspreekt

De vlag hangt nu met trots in het MOMA (Museum of Modern Art) in New York. In een interview met het MOMA vertelt Baker dat de vlag ontworpen is om de hele natie en bevolking te representeren en dat het een krachtiger symbool is dan een logo of teken. ‘Wij zijn mensen; je kunt ons zelfs een stam noemen. En vlaggen zijn om kracht uit te beelden, dus erg geschikt.’

De regenboogvlag wapperde voor het eerst in de buitenwijken van San Francisco op 25 juni 1978, en het symbool verspreide zich snel als symbool voor de groeiende homorechten-beweging in Amerika. Als een symbool dat makkelijk verspreid kon worden in verschillende landen, zonder vertalingsproblemen, werd de vlag al snel kenmerkend voor de wereldwijde homorechten beweging.

 

Hoe staat het er nu mee?

Er zijn een hoop goede momenten geweest zijn voor de LHBT community in de afgelopen jaar (zoals het inmiddels 17-jarige jubileum van het eerste homohuwelijk in Nederland, de Supreme Court decision in the VS voor Marriage Equality en de eerste Marriage Equality wet die tot stand kwam door een stemming (Go Ierland!). Helaas zijn er ook nog steeds struggels voordat we kunnen zeggen dat onze maatschappij écht geloofd dat je mag houden van wie je houdt! Maar laten we voor nu de regenboog vieren - een mooi symbool voor een geweldig doel!

En onthoud: love who you love!