Ontmoet veehouder Daan!

Wij houden van onze koeien, maar zeker net zo veel van onze boeren.

daan-koopman-header.jpg

 

Daan Koopman is een 25-jarige Caring Dairy veehouder die al enkele jaren samen met zijn ouders een veehouderij & kaasmakerij runt in West Friesland. Hij vindt het heerlijk om ondernemer te zijn, op het land te werken, met dieren bezig te zijn en hij duikt zo af en toe in een lekkere pint Cookie Dough ijs. En wij zijntrots op hem, omdat hij een van de koe-le Nederlandse Caring Dairy veehouders is

Al meer dan 50 jaar een familiebedrijf.

Hoewel Daan zijn ouders vroeger vaak hielp op het land, wist hij toen nog niet dat hij later graag ook op de boerderij zou willen werken. Zelf geeft hij aan dat veehouder zijn iets is waar je naartoe moet groeien. Dat gold zeker voor hem. In 2013 ronde hij zijn vierjarige opleiding Dier en Veehouderij af in Leeuwarden en begon bij fulltime mee te werken op de boerderij van zijn ouders. Hoewel dat heel logisch klinkt -en vroeger ook heel logisch was-, gebeurt het steeds minder vaak dat kinderen hun ouders opvolgen in het boerenleven. In een artikel in het NRC lezen we dat er jaarlijks nog maar 1250 jonge boeren het bedrijf van hun vader overnemen, terwijl Nederland zeker 65.000 boerenbedrijven telt.

Daan ziet dit ook terug in zijn omgeving. Hij vertelt ons dat boeren dit al vroeg aan zien komen en daarom stoppen met het investeren in hun bedrijf, wat ervoor zorgt dat de ontwikkeling stil blijft staan en dat de bedrijven uiteindelijk stoppen, leeg komen te staan of soms zelfs gesloopt moeten worden. Het komt niet vaak voor dat een boerderij overgenomen wordt door een buitenstaander, wat vooral te maken heeft met het grote vermogen dat in een bedrijf zit en het vaak onzekere inkomen van het boerenleven. Het project ‘Boer zoekt Boer’ van de Nederlandse Agrarisch Jongeren Kontakt probeert hier iets aan te veranderen. Zij proberen bedrijven te koppelen aan jongeren die graag boer willen worden, maar thuis geen boerderij hebben. Daan hoopt dat hun bedrijf, dat al meer dan 60 jaar gerund wordt door zijn familie, nog vele jaren een familiebedrijf blijft.

Het Caring Dairy programma

Al sinds Daan kan herinneren neemt zijn familie deel aan het Caring Dairy programma. Dit duurzame zuivelprogramma, dat in het teken staat van blije boeren, blije koeien en een blije aarde, helpt veehouders met het begrijpen, evalueren en voortdurend verbeteren van hun melkveehouderij. Aangezien elke melkveehouder – net als onze smaken – even uniek is, helpen wij bij Ben & Jerry’s samen met CONO Kaasmakers om voor elke veehouderij een eigen actieplan op te stellen. Het Caring Dairy programma is voor Daan een goede en leuke aanvulling op zijn werk. Het programma helpt hem om kritisch ne te denken over hoe hij zijn bedrijf duurzaam wil inrichten. Hij kan met collega’s discussiëren over onderwerpen en thema’s die gericht zijn op actualiteit, duurzaamheid & veehouderij. Hij vindt het leuk nieuwe thema’s te bespreken met collega’s uit zowel de Beemster als uit Ommen, die hij normaal nooit gekend zou hebben. ‘Onlangs hadden we bijvoorbeeld een leerzame workshop met een groep jonge boeren over hun ervaringen en hoe ze zich voorbereiden op de echte overname’, vertelt Daan.

Daan heeft een leven vol uitdagingen, liefde voor zuivel, weidegang, koeiendansen en melkmachines. En remember, zoals Jerry altijd zei -  if it isn’t fun, why do it?