Leer je buurt kennen, open een bankje!

2 juni 2016

benches_BankjesCollectief_BenJerry_sun.jpg

IJsliefhebbers opgelet: de zomer is in aantocht! Dit jaar kun je nog dichter bij huis van de zomer genieten. Ben & Jerry’s werkt namelijk samen met het BankjesCollectief, een koe-le sociale beweging die mensen aanspoort om buurtgenoten te leren kennen.

 

Ken jij je buren?

"We wonen met zoveel verschillende mensen samen, maar het wordt steeds minder vanzelfsprekend om mensen uit een andere leefwereld te ontmoeten.”, zegt Cathelijn de Reede, initiatiefneemster van het BankjesCollectief. “Gemiddeld kent bijvoorbeeld nog maar de helft van de mensen zijn buur(t)genoten. En dat terwijl de stoep bij je voor de deur een perfecte ontmoetingsplek is!”

Daarom startte zij samen met Jesse Jorg in 2014 het BankjesCollectief, waarmee zij mensen aansporen de stoep te gebruiken als gedeelde huiskamer. De ambitie is om het grootste huiskamercafé van Nederland te worden, overal op de stoep.

Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 550 bankjes geopend en ook in het buitenland in o.a. Brussel, Berlijn, Cambridge, Wenen, Istanbul, Sao Paulo en Taipei vind je geopende bankjes.

BankjesCollectief_BenJerry.jpg

 

Ben & Jerry’s steunt BankjesCollectief

Ben & Jerry’s zet zich net als het BankjesCollectief graag in voor een wereld waarin plek is voor meer peace & love. “Ben & Jerry’s en BankjesCollectief geloven dat er net als ijs, mensen in alle smaken zijn.”, zegt Laura van Geel, Social Mission Manager van Ben & Jerry’s. “Op dit soort bankjes kunnen buurtgenoten vrij aanschuiven en het gesprek beginnen.”

Cathelijn heeft nog een paar tips om het ijs te breken. “Kies bijvoorbeeld voor een thema; op de website kun je inspiratie opdoen van bestaande bankjes, zoals een knikkerbankje, breibankje of salsa bankje. Ook kan voor de gelegenheid ‘stoepvertier’ worden ingehuurd, zoals muzikanten of een Brommerbios – een mini-bioscoop gemaakt op een brommer.”

 

Meedoen is simple!

  1. Open een bankje op de internationale BankjesDagen of kies een eigen datum voor jouw BankjesDag op de website! Creëer een ontmoetingsplek voor je buurtgenoten; bij jou op de stoep, of (gemeente)bankje in je buurt op een pleintje of in het park.
  2. Make it fun! Wat is er bij jouw bankje te doen? Organiseer jij een dansmiddag, een creatieve workshop, serveer je lekkere hapjes en drankje of een ver-koe-lend ijsje (zoals je zelfgemaakte ‘Wich)? Het kan allemaal.
  3. Win! Wanneer je nú een bankje opent, maak je ook kans op een koe-le prijs: een mooi bankje voor jouw eigen BankjesDag. Natuurlijk krijg je er ook (h)eerlijk ijs bij. Zo wordt jouw BankjesDag super n’ice!

 

Schuif aan bij het BankjesCollectief

Natuurlijk heeft Ben & Jerry’s met BankjesCollectief zelf ook een bankje waar je met ons in gesprek kunt gaan terwijl je geniet van een (h)eerlijk ijsje! Het bankje gaat mee op onze We are #AllFlavors tour . Het bankje is open voor iedereen: alle smaken zijn welkom!

Dit jaar begint het BankjesSeizoen op 5 Juni en loopt tot en met zondag 18 september.