Love Who You Love! Vier het 12-jarige bestaan van de Internationale dag tegen Homofobie

17 mei 2016

Love Who You Love! Vier het 12-jarige bestaan van de Internationale dag tegen Homofobie

Lovewhoyoulove2.jpg

Mensen over de hele wereld vieren vandaag de twaalfde Internationale dag tegen Homofobie en Transfobie Bifobie (IDAHOT), zo ook wij bij Ben & Jerry's! Wij ondersteunen nu al meer dan 37 jaar gelijke rechten voor iedereen en onze inzet voor de LGBTI-gemeenschap vormt een van de kernwaarden van ons bedrijf.

In 1989 waren wij de eerste grote werkgever in Vermont die ziektekostenverzekering aanbood aan partners van werknemers, waaronder partners van hetzelfde geslacht, en we hebben er geen seconde spijt van gehad! Dit heeft geleid tot ondersteuning van de wetgeving voor huwelijkse gelijkheid in een aantal landen over de hele wereld, waaronder meest recent Ierland. Hier werd voor de eerste keer de huwelijkse gelijkheidswet aangenomen door middel van een stemming (Go Ierland)! Wij zijn van mening dat iedereen moet kunnen houden van wie hij houdt, ongeacht seksuele geaardheid, daarom ondersteunen wij deze speciale dag.

Wat is de Internationale dag tegen Homofobie?

De IDAHOT begon in 2004, met als doel aandacht te vragen van beleidsmakers, opinieleiders, sociale bewegingen, het publiek en de media voor het onaanvaardbare geweld en discriminatie die de LGBTI-gemeenschap over de hele wereld ervaart. Sindsdien is het uitgegroeid tot de meest belangrijke dag voor de LGBTI-gemeenschap om mensen op internationale schaal te mobiliseren.

Lovewhoyoulove.jpg

Waar is het begonnen?

Gecoördineerd door de in Parijs gevestigde IDAHO Commissie, werd IDAHOT opgericht door de Franse academicus Louis-Georges Tin. Achter de betekenis van de datum 17 mei schuilt een belangrijk stuk geschiedenis. Deze datum markeert namelijk de dag dat in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit verwijderd uit de International Classification of Diseases... Het is vrij schokkend om te weten dat iets meer dan 25 jaar geleden homoseksualiteit door een dergelijk gerenommeerde instelling als een ziekte gezien werd. En terwijl er grote vooruitgang geboekt wordt in vele landen over de hele wereld, worden wij vandaag de dag nog steeds geconfronteerd met situaties waarin mensen gediscrimineerd worden, simpelweg omdat ze houden van wie ze houden.

Waarom Is het zo belangrijk?

IDAHO wordt gevierd in meer dan 130 landen over de hele wereld, maar ondanks de wereldwijde erkenning van de dag, wordt het liefhebben van iemand van hetzelfde geslacht nog steeds als illegaal beschouwd in bijna 80 landen. Daarnaast, worden burgers in veel landen nog steeds het recht ontzegd om te leven volgens hun gewenste genderidentiteit.

Hier bij Ben & Jerry’s bevelen we de organisatoren van deze inspirerende gebeurtenis van harte aan, en kijken we uit naar de dag dat wij allen, ongeacht wie we zijn of wie we liefhebben, de vrijheid hebben om te zijn wie we willen zijn!