Innovatieve manieren om klimaatverandering tegen te gaan!

24 juni 2016

Superhero.jpg

Bij Ben & Jerry’s worden we constant geïnspireerd door slimmeriken die elke dag de strijd aan gaan tegen klimaatveranderingen. Ja, het is een zwaar onderwerp en, zoals dat gaat bij veel complexe onderwerpen, is een oplossing nooit simpel… maar geef nooit op! Wist je dat het overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen en het afstoten van fossiele brandstoffen niet de enige oplossingen zijn? Nee? Dan hebben we hier een paar innovaties en inspirerende ideeën voor je om over na te denken!

Koolstof-negatieve cement

Wist je dat, wereldwijd, 5% van de uitstoot veroorzaakt door mensen veroorzaakt wordt door de productie van cement? Als we een alternatief zouden vinden voor deze uitstoot, dan zou dat een enorme impact hebben. En raad eens? Koolstof-negatieve cement is dus zo’n alternatief! Niet alleen is deze cement duurzamer, flexibeler, goedkoper en sterker, maar het absorbeert ook CO2. Wat kan je hier nou niet leuk aan vinden?!

Zeewier boerderijen

Het is misschien wat slijmeriger dan de gemiddelde slak, maar laten we de kracht van zeewier niet onderschatten. Wist je namelijk dat deze groene substantie kan werken als een ware koolstof magneet? Je kunt het zien als het onderwater neefje van bomen. Volgens Tim Flannery, een Australische wetenschapper, hoeft maar 9% van de wereldwijde oceaan te bestaan uit zeewier boerderijen om alle CO2 uit onze atmosfeer op te kunnen nemen. En hier houdt het nog niet op. Deze zeewier zou ook genoeg biomethaan produceren om ons onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen EN daarbij trekken zij voldoende garnalen en andere schelpdieren aan om 10 miljard mensen te kunnen voeden …. Dat is super n’ice!

Gebruikte koffiedik

Goed nieuws voor alle koffieliefhebbers onder ons. Een Koreaanse onderzoeksgroep heeft een manier gevonden om alle overgebleven koffiedik te gebruiken. Door koffiedik in te zetten voor het opslaan van atmosferische methaan, kan dit een effectieve oplossing zijn bij het bestrijden van de massa aan broeikasgassen dat onze wereld vervuild… zeker als we in de gaten houden hoe krachtig dit gas is – meer dan 60 keer zo sterk als CO2!