Een dag uit het leven van een veehouder

28 juni 2016

Dag_boer.jpg

Ben & Jerry’s is enorm trots op al zijn 300 melkveehouders! Maar wat zijn eigenlijk de dagelijkse bezigheden van een veehouder? We geven je nu een kijkje in de keuken,… uhhh op boerderij.

Om 4:15 uur gaat de wekker. Wakker worden op dit tijdstip is niet zo erg als jouw ochtend met een fantastische zonsopgang begint. Daar word je spontaan helemaal nostalgisch van, al helemaal als er de geur van vers gemaaid gras in de lucht hangt. Dit is dan eigenlijk meteen hoogtepunt nummer twee! It’s all about the little things, you know.

Na het weg zwijmelen bij de zonsopgang, is het rond 5uur tijd om de koeien te gaan melken. Ze zeggen: “Zonder liefde voor het vee kan je geen boer zijn”. En zo is het maar net, want voor de veehouders draait het natuurlijk allemaal om het vee. Na het melken kunnen de koeien de hele dag door lekker grazen. Wat een leventje! Geen wonder dat van deze melk het ons heerlijke ijs gemaakt kan worden.Boer_zonsopkomst.jpgDe koeien lopen in de wei, wat nu? Hoogste tijd om zelf te ontbijten. Even bijkomen onder het genot van vers brood en een goede kop koffie. De krant wordt opengeslagen: “Wat voor nieuwe regels zijn er nu weer bijgekomen?”. Het is altijd weer een uitdaging. Verder worden er huishoudelijke klusjes gedaan en nieuw voer voor de koeien klaargelegd. De buurman komt spontaan even buurten, gezellig. Nog een kopje koffie dan maar… Hierna moeten er wel weer gewerkt worden natuurlijk.

De koeien komen om 17uur terug in de stal, ze worden weer gemolken (een interval van 12 uur tussen elke melkbeurt is het beste) en met heel veel liefde verzorgd. Dat proef je terug in de melk, en dus in het ijs. Inmiddels is het 19:20... eenmaal binnen moet er wat koeien-administratie gedaan worden in het speciale management-programma. Nu is de dag bijna voorbij. Nog even de weersvoorspellingen bekijken voor het slapen gaan (heel belangrijk natuurlijk). En de manier waarop de dag begonnen is, wordt die ook beëindigd... met een prachtig uitzicht.

dag_boer_42.png