Festivalseizoen: onze top 5 tips voor groen kamperen

14 juli 2016

festival_fb.jpg

Het is volop zomer, en dat betekent dat het festivalseizoen in volle gang is! Bij Ben & Jerry’s houden we van festivals (je zegt toch geen 'nee' tegen de beste muziek terwijl je van je favoriete smaak geniet!), maar wij vinden het milieu ook belangrijk. Het is bijna vanzelfsprekend dat festivals niet altijd de meest eco-vriendelijke plaatsen zijn, dus hebben we onze top tips om je festival-ervaring een beetje groener te maken verzameld!

Investeer in een duurzame tent

Tenten gemaakt van gerecycleerde en natuurlijke materialen, zoals de Blue One 2P van VAUDE Sport, zie je steeds vaker en zijn een geweldige manier om je milieu-impact te verminderen. En, wil je een stap verder gaan, waarom investeer je dan niet in een tent aangedreven op zonne-energie? Ze zijn wat duurder, maar het is een geweldige manier om je koolstof-voetafdruk te verminderen. En het laadt niet alleen je smartphone op, maar ook de ingebouwde LED-verlichting!

Vervang de metalen tentharingen!

Als je iets doet, doe het dan goed! Nu je helemaal uitgerust bent met je eco-vriendelijke tent, hoe zit het met de haringen die je gebruikt? Traditionele metalen haringen vergeet je makkelijk weer mee te nemen, waardoor afval en roest achterblijft. Biologisch afbreekbare tentharingen zijn een mooi alternatief – gemaakt van plantaardig zetmeel. Mocht je ze per ongeluk in de grond laat zitten, dan lossen ze vanzelf op en ze zijn niet gevaarlijk voor dieren (je weet maar nooit of er een hond aan gaat eten).

Douche op zonne-energie

Er gaat niets boven een warme douche, en de gedachte eraan na een lange festival- dag maakt het nog fijner! Waarom neem je niet een handige zonne-energie douche mee? Vul het met water en wacht totdat de zon het water verwarmt. Super n’ice, toch?

Gerecyclede kleren

Een warme trui is een essentieel onderdeel van een festivaluitrusting - hoe blijf je anders warm wanneer de zon onder is? Maar we hebben het hier niet over een traditionele wollen trui – we denken aan iets meer kunststof-erigs. Bij Patagonia hebben ze een polyester collectie ontwikkeld die afval transformeert in fleece. Je kunt het zelfs weer laten recyclen zodra het versleten is, breng het dan naar ze terug!

Laat de auto staan

Begin met het besparen van koolstof nog voordat je op het festival staat. Ga met het openbaar vervoer of zelfs met de fiets naar het festivalterrein.

Recycle afval!

Op veel festivals zijn er recycle stations waar je spullen zoals blikjes en lege ijs pints kunt inleveren.

 

 

Sluit je aan bij de klimaatbeweging!

Sluit je aan bij Avaaz, Ben & Jerry’s en miljoenen burgers vanuit de hele wereld die een beroep doen op de leiders van ontwikkelde landen en de Verenigde Naties om klimaatverandering aan te pakken. Ons doel is dat onze internationale leiders streven naar 100% schone energie in 2050. Dit ambitieuze doel is in lijn met de VN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC’s) waarin aangegeven wordt dat er een behoefte is om de komende 85 jaar alle koolstof vervuiling uit te sluiten..