Houd het in de grond!

4 juli 2016

divestment_body.jpg

Bij Ben & Jerry's geloven wij dat onze toekomst er een stuk beter uit ziet als we overgaan op 100% hernieuwbare energie... maar we kunnen dit alleen doen als we meedoen aan de divestment beweging en onze fossiele brandstoffen in de grond houden!

Wat is de divestment beweging eigenlijk?

Desinvestering - in het Engels divestment -  is, simpel gezegd, het tegenovergestelde van investeringen - en een divestment beweging is wanneer mensen instellingen en programma's, zoals pensioenfondsen, vragen geld uit bepaalde sectoren af te stoten naar meer maatschappelijk verantwoordelijke sectoren. Het is belangrijk om te weten dat een divestment beweging zich op van alles kan richten; van de tabaksindustrie tot aan de Apartheid in Zuid-Afrika…. Het is een vrij krachtige beweging als je het ons vraagt! Op dit moment is de desinvesterings-campagne over een fossiele vrije toekomst de snelst groeiende ooit! Met als doel geld uit olie-, gas- en koolbedrijven af te stoten wil het een einde maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen en koolstofuitstoot voor eens en altijd terugdringen.

Waarom is het zo belangrijk?

We weten inmiddels allemaal dat het van cruciaal belang is om de meerderheid van onze fossiele brandstoffen in de grond te houden om zo opwarming van onze aarde te beperken. Als we afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen als onze primaire energiebron, dan brengen we onze wereld ernstig in gevaar door het onherroepelijk te veranderen: overstromingen, droogte, ziekte en conflicten zijn dan aan de orde van de dag...

...en afgaande op de doelstellingen voor klimaatveranderingen zoals de wereldleiders vorig jaar in de COP21 hebben afgesproken, is nu de tijd aangebroken voor beleggers om op zoek te gaan naar schonere alternatieven voor fossiele brandstoffen.

body_image_3.jpg (fossil fuel divestment-1200x630)

Wie is erbij betrokken?

Instellingen en individuen die meer dan 50 miljard dollar in activa vertegenwoordigen hebben nu toegezegd om af te zien van hun beleggingen in fossiele brandstoffen... Instellingen uit alle sectoren –van de Wereldraad van Kerken tot aan verschillende steden, en de grootste soevereine rijkdomsfonds ter wereld – springen aan boord van de beweging en zetten zich ertoe om te desinvesteren.

Daarnaast, zijn niet alleen corporate-types geïnteresseerd in deze revolutionaire beweging… ook het enthousiasme van studenten is opmerkelijk, met een breed scala aan jongeren in verschillende steden, van Amsterdam tot Nijmegen die zich ook al hebben aangemeld… En laten we onze eigen Ben & Jerry’s Foundation in Amerika niet vergeten, die al heeft toegezegd dat zij er alles aan doet om er voor te zorgen dat er geen investeringen gedaan worden in smerige fossiele voorraden!

Al met al, is dit een super n’ice stap in de goede richting! Laten we ernaar streven onze wereld zoveel mogelijk liefde te geven en de fossiele brandstoffen in de grond te houden!