A spoon with... Derek Otte

25 augustus 2016

spoon_with_web.jpg

Spoken Word wordt steeds populairder, en dat is niet zonder reden! Derek Otte probeert via kunsteducatie jongeren zijn passie voor de Nederlandse taal over te brengen. Want hoe meer verhalen we vertellen, hoe inzichtelijker we elkaars leven kunnen. Derek neemt zijn woordkunst mee naar het #AllFlavours concert op 15 september. We mochten hem van te voren wat vragen stellen over hoe hij tegen een samenleving met alle smaken aankijkt.

 

Wat betekent een samenleving met #AllFlavours voor jou?

Een samenleving waarin vrijheid niet alleen op papier bestaat, maar vooral in de praktijk. Dat het niet alleen zwart op wit leeft, maar ook in het grijze gebied, wat de realiteit is. En of dat nou vrijheid is in geloof, afkomst, geaardheid, geslacht, of wat dan ook. Dat iedereen écht gelijk is. 

 

Wat inspireert jou in je werk als Spoken Word artiest?

Ik zou liegen als ik iedere pijn van een ander voel. Dat heeft met mijn huidskleur, geslacht en geaardheid te maken. Tegen bepaalde problemen loop ik gewoon niet aan. Maar mijn hele omgeving is super divers. Als ik de verhalen hoor over wat er mis is met deze samenleving en er wat actualiteit aan toe voeg, dan roept dat bij mij de drang op om me uit te spreken. De gevoelens die leven wil ik op een positieve manier uitdragen. Je kunt met humor iets positief op de kaart zetten.

Derek-Otte_web.jpg

Waar kan jij je echt druk om maken?

Ik denk dat het heel erg helpt om niet tegen allerlei partijen en individuen te zijn, maar mét ze in gesprek te gaan. En dat mag best scherp, als het maar onderbouwd gebeurt en in gelijkheid. Dat zie ik nog te weinig. Het kan in deze tijd niet zo zijn dat mensen die geen De Boer, Jansen of hoe dan ook heten moeite hebben met het vinden van een baan. Het kan niet zo zijn dat kinderen in groep acht met een ander kleurtje een lager schooladvies krijgen. Het kan niet zo zijn dat bij de een dyslexie wordt vastgesteld en bij een ander is het een taalachterstand, want het gaat over een allochtoon. Anno 2016 kan dat echt niet meer!

 

Hoe kan jouw en onze achterban bijdragen aan een samenleving met #AllFlavours?

Wij denken vaak dat als je je hierover uitspreekt, je de wereld moet veranderen. Maar ik denk juist dat het heel dichtbij begint. Door bijvoorbeeld - en dat is heel moeilijk - een dag zonder oordelen te leven. Probeer eens een keer van het positieve uit te gaan, of stel en vraag. En hoe stel je die dan? Hoe ga je om met diversiteit in je omgeving? Ga eens niet naar die tent waar je altijd komt, maar zoek wat anders. Je berooft jezelf van een boel mooie dingen als je het niet doet. Uiteindelijk zul je het toch echt samen moeten doen. De tijd dat je alleen met je eigen mensen om kon gaan is voorbij. En wat is ook ‘eigen’?

 

We hebben het over allerlei smaken mensen. Maar wat is eigenlijk jouw favoriete Ben & Jerry’s ijssmaak?

Cookie Dough en Chocolate Fudge Brownie zijn echt mijn favorieten.

 

Derek Otte staat 15 september op ons #AllFlavours concert in de WesterUnie in Amsterdam. Op het #AllFlavours concert beleef je op een muzikale manier hoe mooi de wereld kan zijn met verschillende smaken. Naast Derek Otte treden ook Sabrina Starke, Marle Thomson en DJ Mia More op. Ook hebben we nog een hele speciale surprise act. Deze houden we nog even geheim, maar we weten zeker dat je dit niet wilt missen! Koop nu hier je kaartje voor maar €10,-