Comeback Industries: verruil de achterbuurt voor spreadsheets!

13 september 2016

gangsta_fb_blog.jpg

‘Ondernemend’ is waarschijnlijk niet de eerste kwaliteit die bij je naar boven komt als je het woord 'gangster’ hoort. Een slim nieuw project biedt een uitweg aan mensen die eerder op straat in de problemen kwamen, ze brengen ze vaardigheden bij zodat ze succesvolle ondernemers kunnen worden.

Maak kennis met Comeback Industries, hun revolutionaire idee helpt ex-bendeleden een eigen bedrijf op te zetten. In plaats van te wachten op een werkgever die een veroordeelde crimineel een kans biedt, versnelt de organisatie het proces door ze te helpen een eigen onderneming op te starten.

Hoe is het allemaal begonnen?

Op de website van Comeback kun je lezen: "onze basis bestaat niet uit enkel goede bedoelingen." Een van de oprichters, Poul Kellberg, is geen onbekende op straat... als voormalige bokser, staat hij dicht bij aspirant Comeback-ondernemers.

Poul Sanoori en Mette Brask begonnen Comeback Industries in 2014 in Greve, een voorstad van Kopenhagen (Denemarken). Het project ontstond vanuit Comeback Program, een initiatief dat jongeren met sociale problemen helpt. Ook was het deels geïnspireerd opHomeboy Industries, een fantastisch programma uit Los Angeles dat voormalige bendeleden helpt bij het vinden van een baan. Poul vergelijkt de rol van de organisatie met een bokscoach: "we zitten in de hoek van de ring, proberen ze te helpen en te motiveren."

Hoe het helpen van ex-bende leden ons allemaal helpt

"We weten dat deze jongens heel goed onder druk presteren," zegt Comeback Industries mede-oprichter, Daniel Sanoori. “We weten ook dat ze erg creatief zijn en ze zijn vindingrijk in het bedenken van creatieve oplossingen”.

Sinds de lancering heeft het project geholpen FruitDoctor op te zetten, dat vruchtensappen en smoothies verkoopt en Comeback Cleaning, een schoonmaakdienst. Comeback is van plan om elk jaar twee nieuwe ondernemingen te openen.

En het project zorgt er niet alleen voor dat ex-bendeleden uit de misdaad blijven… het biedt voordelen voor iedereen doordat het de Deense belastingbetaler veel geld scheelt. Volgens Changemakers kost een actief bendelid de samenleving ongeveer 200.000 euro per jaar. Dit geld kan bespaard worden wanneer ze van de straat gehaald worden.

Daniel verwacht dat een gemiddelde Comeback start-up drie mensen in de eerste jaren nodig heeft. Dat klinkt misschien niet als veel, maar de getallen lopen snel op, waarbij een start-up in potentie Denemarken bijna 30 miljoen euro kan schelen in slechts vijf jaar!

Een echte inspiratiebron...

Bedrijven die een rol spelen in het verbeteren van mensenlevens is een idee dat wij bij Ben & Jerry’s alleen maar kunnen ondersteunen. Doordat ze ex-bendeleden helpen de straten te verruilen voor spreadsheets, wat Comeback Industries doet, zijn ze in 2014 uitgeroepen tot een van onze Join Our Core winnaars.

We zijn zelfs zo enthousiast over Comback Industries, dat we een pilot gestart zijn waarin hun ondernemers onze MiniCups op straat verkopen in Kopenhagen!

Samen met peace, love en ice cream, verdient iedereen een tweede kans! Comeback Industries, bedankt!