Waarom Ben & Jerry’s meeliep
in de Parade van IEDER1

30 september 2016

BenJerry_IEDER1_1200x630.jpg

Afgelopen zondag, 25 september, liep er een bonte stoet mensen van de Amsterdamse Bijlmer naar het Museumplein in de Parade van IEDER1. De menigte viel op door de gele ballonnen en spandoeken, maar nog meer door de boodschap die zij verkondigden: ‘een Nederland met alle smaken, een Nederland voor iedereen’. Ben & Jerry’s sprak zich ook uit en liep mee in de Parade.

De Parade van IEDER1 is een initiatief van stichting IEDER1 dat opgericht is door onder andere acteur Nasrdin Dchar en ondernemer Samuel Levie. Stichting IEDER1 heeft als doel diversiteit te vieren en saamhorigheid te bevorderen en komt als reactie op de toenemende verdeeldheid in de Nederlandse samenleving.

 

afbeelding artikel 2 V2_2.jpg

Een Nederland met alle smaken

Nu vraag je je misschien af: waarom loopt ijsmaker Ben & Jerry’s mee in de Parade? Heel simpel, opstaan voor zaken die we belangrijk vinden vormt de basis van ons bedrijf. We zijn een bedrijf met progressieve waarden en hebben in het verleden vaker campagne gevoerd voor bijvoorbeeld gelijke huwelijksrechten voor homostellen en een eerlijke beloning voor onze Fairtrade boeren.

Opkomen voor een rechtvaardigere samenleving is een van de belangrijkste onderwerpen waar wij ons voor in willen zetten. We maken ons, met vele anderen, zorgen om de groeiende verharding in Nederland en Europa. Vooroordelen en xenofobie liggen op de loer en krijgen een steeds grotere stem. Daar willen wij iets tegen doen, we willen een positief geluid laten horen. Meer dan ooit heeft liefde en empathie een megafoon nodig. Daarom hebben we een Europese campagne gelanceerd: We are #AllFlavours in One World. Hiermee spreken we ons uit tégen verharding en angst en vóór verbinding en inclusiviteit. We strijden voor een samenleving waarin alle smaken mensen gerespecteerd worden, ongeacht hun seksuele geaardheid, geslacht, geloof of huidskleur.

 

afbeelding artikel 1_2.jpg

Een dosis positiviteit

Binnen Nederland bestaat er etnische en raciale ongelijkheid. En ja, er zijn ook problemen in de samenleving met groeperingen van verschillende etnische afkomsten. Stichting IEDER1 gaf aan dat deze kritiek al jaren te horen is, maar dat de manier waarop we er nu over praten eigenlijk alleen maar voor verdere polarisatie en verwijdering heeft gezorgd, dan dat er oplossingen kwamen. Wij erkennen dat ook, en kunnen vervolgens niet de ogen hiervoor sluiten. Want waar er problemen zijn, moeten we ook oplossingen vinden.

Concrete oplossingen zijn er – helaas – nog niet, maar dat kan en moet ons niet weerhouden om vol goede moed aan deze weg te beginnen. De Parade is wat ons betreft het begin van een nieuw geluid en een nieuw verhaal voor Nederland. Een geluid waarin verschillen gevierd worden en niet gestigmatiseerd. Dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Het vereist positiviteit, passie en veel doorzettingsvermogen. We moeten het gesprek open aangaan en uiteindelijk tot actie komen. We liepen al van de Bijlmer tot aan het Museumplein. De volgende route kunnen we ook zeker aan, zolang we dit maar vanuit empathie en respect doen.

Inclusiviteit bij Ben & Jerry's

Naast organisaties en de politiek vinden we dat bedrijven ook een rol kunnen spelen en een bijdrage kunnen leveren aan een meer inclusievere samenleving. Met samenwerken bereiken we altijd meer! Als een gecertificeerd B-Corps, probeert Ben & Jerry’s –  samen met vele andere bedrijven – een positieve impact te creëren op de samenleving door middel van bedrijfsvoering.

Zo bestaat onze Board of Directors uit acht vrij verkiesbare leden, waarvan er vier man en vier vrouw zijn en drie een niet-westerse achtergrond hebben. Dat is voor ons een belangrijke stap geweest, maar met de etnische diversiteit van onze medewerkers valt zeker nog winst te behalen. 

Samen op weg naar een inclusieve samenleving

Afgelopen zondag hebben we met duizenden mensen een positief geluid laten horen en de stem van de zwijgende meerderheid kenbaar gemaakt. Een stem van verbinding en hoop in plaats van polarisatie en haat. Misschien is dat naïef, maar we zijn liever naïef en hoopvol dan negatief en stigmatiserend. We hebben de antwoorden nog niet, maar we vinden het belangrijk om aan deze weg te beginnen en iedere positieve stap is een stap in de juiste richting.

Wil je meer weten van onze #AllFlavours campagne en hoe jij een bijdrage kunt leveren?  Lees hier dan meer.