Ontmoet de man achter onze Cores

27 september 2016

Stel, je wordt elke dag wakker met een glimlach, je rijdt naar werk en daar mag je de hele dag met eten spelen. Zie je het voor je? Welkom in het leven van Eric Fredette! Hij is een van de zes Ben & Jerry’s Flavor Guru’s en verantwoordelijk voor het bedenken van nieuwe euforische smaken.

EricwithCores770.jpg

Laatst zaten we met Eric en vroegen hem het hemd van het lijf over hoe hij bij Ben & Jerry’s terecht is gekomen, waarom hij ‘The Angry Chef’ heet en de geheimen achter zijn laatste project: Ben & Jerry’s Cores.

We beginnen met de belangrijkste vraag. Wat is je favoriete Ben & Jerry's smaak?

Het is lastig om er maar een te kiezen. Vooruit twee, Phish Food en Coconut Seven Layer Bar.

Is Coconut Seven Layer Bar een van je eigen creaties?

Ja, maar er is niets mis met je eigen smaak promoten. Toch?

Je werkt nu al ruim 18 jaar bij Ben & Jerry’s. Weet je je eerste project nog?

Ik werkte nog niet eens bij Ben & Jerry’s. Ik werkte bij Rhino Foods en we waren een partnerschap aangegaan met Ben & Jerry's R&D team om problemen met het koekjesdeeg op te lossen. Het is meestal plakkerig en zacht. Onze uitdaging was om uit te zoeken hoe het gemakkelijk in kleine stukjes gemaakt kon worden zodat het in de nu klassieke smaak Chocolate Chip Cookie Dough kon.

EricinKitchen770.jpg

Dat klinkt als iets wetenschappelijks.

Er komt zeker wat wetenschap bij kijken, maar ik heb zelf een culinaire achtergrond. Ik krijg betaald om met eten te spelen. Ik ben een chef-kok. Mijn bijnaam is ook "Angry Chef."

Een boze chef-kok?

Tja, het is niet makkelijk om mij te zijn. Ik weet niet meer wie er als eerste mee kwam, maar ik vind de naam niet erg. Ik heb geen persoonlijke filter, ik zeg alles wat ik denk. Maar ik denk dat dat juist goed is. Iedereen weet altijd wat en hoe ik over iets denk.

Dus het is geen geheim dat je blij bent met het succes van de Cores?

Het is super n’ice dat ze deze buzz gecreëerd hebben. Het heeft denk ik te maken met de manier waarop hij in elkaar zit. Bijvoorbeeld Salted Caramel. Met elke hap die je neemt kan je een vleugje karamel en een heleboel ijs eten, of juist een beetje ijs en heel veel karamel. Je kunt elke hap samenstellen zoals je hem zelf het lekkerst vindt.

saltedCaramelBirdseye770.jpg

Kan je ons vertellen welke nieuwe smaken er nog komen in Cores-lijn?

Sorry, dat zijn de geheimen van de chef. Maar ik kan wel zeggen dat er geen Boston Cream Pie Cores smaak komt.

Maar dat klinkt juist fairrukkelijk!

Het werkt gewoon niet. Boston Cream Pie heeft een vulling van vla. Om ervoor te zorgen dat dat als een kern blijft staan moeten we iets veranderen aan de consistentie. Het zou misschien wel hetzelfde smaken, maar het voelt gewoon niet goed. En we vinden dat we ook op ons gevoel af moeten gaan, het helpt met het koppelen van herinneringen aan een bepaalde smaak.

Ja, taaie vla is niet goed.

Het zou nog steeds goed smaken, maar het geeft je niet het vla-gevoel.

Laten we verder gaan, en sorry als dit iets te persoonlijk wordt, maar vertel eens over je kippen?

Mijn kippen? Ik houd van mijn meisjes! Ik verzorg ze al sinds ze nog kleine kuikentjes waren. Van de winter waren ze binnen, lekker warm bij de open haard. Toen het weer beter werd, gingen ze naar buiten. Het zijn vrije uitloop kippen, ze lopen door mijn tuin en die van mijn buren en weer terug.

EricwithChickens770.jpg

Heb je een favoriet?

Ik vind ze allemaal leuk. Maar, er is er een – de oudste – die me overal volgt en met me praat alsof ze me haar diepste geheimen vertelt.

Heb je een pratende kip?

Nou, ze kakelt. Zoals alle kippen doen.

En jij begrijpt haar?

Ik denk zo goed als iedereen een kip zou begrijpen.

Dat is zeker een talent! Bedankt dat je dit met ons wilde delen. We kunnen niet wachten om je volgende creaties te kunnen proeven!