Het Protocol van Montreal: 29 jaar ‘eerste hulp’ voor de ozonlaag!

30 september 2016

ozone-uva-uvb-graphic-779x400.jpg (Print)

Fijne verjaardag! 

In september is het 29 jaar geleden dat het Protocol van Montreal is ondertekend. Het Protocol is een belangrijke internationale overeenkomst, opgesteld om het gebruik van schadelijke gassen te stoppen en de aantasting van de ozonlaag tegen te gaan.

Het werd zo goed geïmplementeerd dat de toenmalige UN secretaris-generaal Kofi Annan het in 2003 beschreef als "misschien wel het meest succesvolle internationale akkoord tot nu toe", en het lijkt dat zijn uitspraak klopt. Een recente studie suggereert dat de ozonlaag tekenen van herstel laat zien!

 

4116-ozone-growth-779x400.png

Ozon 101

De ozonlaag is een kwetsbare laag van kosmische ‘zonnebrand’ in de stratosfeer dat ons tegen schadelijke UV-straling van de zon beschermt. Het voorkomt dat we zoals de brownies in een pint Half Baked eindigen. In de jaren ’80 waren de vooruitzichten niet goed als gevolg van schadelijke CFK's (chloorfluorkoolwaterstoffen) die gebruikt werden in koelmiddelen en aërosolen. De stoffen tastten continu de ozonlaag aan, waardoor de toenemende UV-straling een groeiende bedreiging voor alle levende organismen op aarde was. Het keerpunt kwam toen een gigantisch gat in de ozonlaag boven Antarctica werd ontdekt, want dat gaf een verontrustende indicatie van wat de rest van de aarde ook te wachten stond.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kwam de internationale gemeenschap snel samen om de dreigende milieuramp te voorkomen. De ondertekening van het Protocol van Montreal in 1987, betekende dat de gemeenschap passende maatregelen zou nemen. Met name een vermindering van het gebruik van CFK’s - de chemische stoffen die de ozonlaag aantasten. Op deze manier kon het langzame proces van herstel beginnen. Het beschikbare bewijs suggereert dat het werkt, en de voorspellingen van wetenschappers lijken te kloppen, de ozonlaag zou zijn oude staat van voor 1980 weer bereikt hebben in 2015.

 

Wat betekent dit voor ons klimaat? 

Het Protocol van Montreal was geweldig nieuws voor de ozonlaag, maar niet voor het klimaat. In onze haast om te stoppen met CFK's, werden ze vervangen door HFK's (fluorkoolwaterstoffen). HFK’s zijn beter voor de ozonlaag, maar ze zijn ook 100 – 3000 keer krachtiger dan koolstofdioxide. Als gevolg hebben milieubewegingen campagne gevoerd om het Protocol van Montreal te wijzigen en het gebruik van HFK’s te verminderen en over te gaan op koelingssapparatuur die een mindere impact hebben op het milieu.

CFC-reduction-chart.png

 

Houd het koel! 

Bij Ben & Jerry’s weten we alles over koel blijven. Daarom hebben we onze krachten gebundeld met Greenpeace en werken we naar de invoering van meer klimaatvriendelijke koelingsapparaten in de VS. Na vier jaar campagne voeren, volgenden de VS de Europeanen en werden klimaatvriendelijke koelapparaten toegestaan. Zo kunnen ze in Amerika ook het ijs koel houden op een milieuvriendelijkere manier.

healing-of-Montreal-Protocol2-blog.png

 

Parijs: het nieuwe Montreal? 

Het Protocol van Montreal is een geweldig voorbeeld van de mooie dingen die we kunnen bereiken wanneer we samenwerken. Het Verdrag van Parijs is een ander voorbeeld van een belangrijke eerste stap in de voortdurende strijd tegen klimaatverandering. Het is belangrijk om voortdurend druk uit te oefenen op onze regering om zich aan het Verdrag te houden. Dan kunnen we misschien over 29 jaar op Parijs terugblikken zoals we dat nu op het Protocol van Montreal doen en zeggen dat we samen iets belangrijks hebben bereikt.