De 10 coolste ijstradities van de wereld!

25 oktober 2016

Laten we op ontdekkingsreis gaan, ga je mee? We houden van reizen! Het leuke van reizen is namelijk dat we nog meer over ons favoriete product ter wereld te weten komen: ijs! Er bestaan een heleboel bijzondere ijssmaken op de wereld, zoals foie gras ijs in Frankrijk en octopus ijs in Japen. Niet alleen zijn er heel veel smaken waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt, ijs wordt vaak ook met hele andere dingen gecombineerd dan dat wij hier in Nederland gewend zijn. Wil je hier meer over weten, maar is je vakantiegeld al op? No worries, voor dit tripje heb je geen vliegticket nodig. Reis je met ons mee door de 10 coolste ijstradities ooit?

1. Dondurma

Dondurma

Heb je ooit gehoord van ijs dat zo elastisch is als mozzarella en zo kleverig als toffee? Nee? Dan moet je echt eens naar Turkije en dondurma proberen! Dondurma is ijs gemaakt met salepwortel en deze wortel zorgt voor de bijzondere kleverige en elastische textuur. Maar omdat salepwortel niet geëxporteerd mag worden, is dit ijs echt alleen in Turkije te verkrijgen. Snel naar Turkije dus!

2. I Tim Pad

I Tim Pad

Laten we verder vliegen naar Thailand, waar I Tim Pad een populaire ‘street snack’ is. Normaal wordt ijs voortdurend doorgeroerd, terwijl het langzaam bevriest. Bij I Tim Pad is dat wel anders! Dit ijs wordt namelijk vers voor je ogen bereidt! De ijssubstantie wordt op een diepgevroren plaat bevroren en vervolgens in heerlijke kleine rolletjes van de plaat afgeschraapt. We kunnen je verzekeren: het smaakt net zo lekker als dat het eruit ziet!

3. Mochi

Mochi

Een populaire ijstraktatie in Japan bestaat uit ijs en Mochi. Mochi is een gestampte rijstpasta dat om het ijs wordt gewikkeld. Deze combinatie zorgt voor een zoete ijstextuur van binnen en een bijzondere, niet smeltende buitenkant.   

4. Spaghettieis

Spaghettieis

We weten niet precies waarom dit gerecht zo populair is geworden in Duitsland, maar deze ongewone creatie staat al sinds de jaren '60 op de Duitse menukaart. Het ijsgerecht ziet eruit als een bord spaghetti en zelfs de saus (meestal aardbeien puree) en Parmezaanse kaas (kokosnoot vlokken of amandelschaafsel) zijn inbegrepen! Dat ziet er goed uit, of niet?!

5. Snow Cream

In veel afgelegen gebieden in Amerika maken kinderen ‘sneeuw ijs‘ als ze door de hoeveelheid gevallen sneeuw niet naar school kunnen gaan.  Ze hebben dan sneeuwvrij, zoals wij wel eens ijsvrij hebben. Om sneeuw ijs te maken mix je een beetje sneeuw met suiker, melk en vanille en voilà! Een perfect idee om een grauwe winterse dag in een ijsfeestje te veranderen!

6. New Year’s Luck

Switzerland

In Zwitserland geloven ze dat het geluk brengt als je op nieuwjaarsdag ijs op de grond laat vallen. Dit werkt in principe voor alle soorten ijs, zolang het maar op de grond valt. Mocht je het nieuwe jaar in Zwitserland inluiden, kijk dan uit dat je ’s ochtends niet uitglijdt over gesmolten ijs! 

7. Ais Kacang

Ais-kacang

De letterlijke vertaling dit Maleisische nagerecht ‘Ais Kacang’ is 'ijs bonen’ en het bestaat dan ook uit geschaafd ijs en bonen. Meestal wordt dit toetje met verschillende kleurrijke toppings versierd. Klinkt interessant, maar wij blijven voorlopig toch maar gewoon van ijs zonder bonen genieten…

8. Akutaq

Wanneer je in het koude Alaska bent, denk je waarschijnlijk niet meteen aan ijs als je een nagerecht uitkiest. Mocht je nou toch zin hebben in iets zoet, dan is het geliefde ‘Akutaq’ misschien wat voor jou. ‘Akutaq’ bestaat oorspronkelijk uit opgeklopt dierenvet, meestal van zeehonden, elanden of rendieren. Dit vet wordt gemixt met besjes en stukjes vlees.  

9. Ice Cream Loti

Deze kleurrijke ijs-sandwich uit Singapore ziet er zo smaakvol uit dat je je ogen en handen er bijna niet vanaf kunt houden. Het ijs is omhult met een zoet, kleurrijk loti broodje, waardoor het de ultieme snack voor onderweg is. 

10. Freakshakes

Freakshakes - insane milkshakes

Lang voordat de ‘Freakshake’ Instagram en Twitter veroverde, was dit een specialiteit die alleen in een café in Canberra, Australië te krijgen was. Nu vraag je je zeker af wat een Freakshake is? Bij een Freakshake moet je je een milkshake voorstellen met daarop een toren van alle toppings die je maar kunt bedenken. Hebben we je overtuigd?

En? Ben je van plan een van deze ijstradities te gaan proberen? Wij denken van wel.,. Heb jij nog een andere bijzondere ijstraditie voorbij zien komen, tijdens je reizen bijvoorbeeld, die zeker in dit lijstje thuishoort? Vergeet dit dan niet met ons te delen op onze social media kanalen. We zijn benieuwd!