#AllFlavours challenge : Youtuber Teske

De Ben & Jerry’s #AllFlavours challenge - because we don’t live in a one flavour world!

21 december 2016

Teske_benjerry_allflavours_website.jpg

We kennen Youtuber Teske de Schepper als iemand die haar inspiratie haalt uit verschillende en unieke smaken om zich heen. Maar, net als Ben & Jerry’s is ze iemand die zich durft uit te spreken voor de zaken die zij belangrijk vindt – en dat vinden we super koe-l! Daarom hebben wij haar uitgenodigd voor de Ben & Jerry’s #AllFlavours-challenge. Zelf zegt Teske dat ze erg vaak gevraagd wordt naar haar achtergrond en er daarom erg benieuwd naar is. ‘Ik weet alleen maar dat ik Nederlands ben, maar ik ben stiekem ben ik ook heel benieuwd naar wat er allemaal in mijn DNA zit en uit welke bevolkingsgroep ik voortkom.’

De challenge

DNA bestaat uit verschillende chunks en swirls die samen jouw unieke zelf vormen. Met een DNA test kun je kijken waar jouw DNA het meeste voorkomt en uit welke unieke chunks en swirls jij bent opgebouwd. Teske ging deze test - een beetje zenuwachtig- aan. Voor haar gevoel is ze 100% Nederlands, maar wanneer we vragen wat ze van de test verwacht, begint ze toch te twijfelen. ‘Ik verwacht dat ik iets Aziatisch in mijn bloed heb, vanwege het feit dat me vaak wordt gevraagd of ik Indonesisch ben. Maar ik weet het niet zeker hoor, want daar zijn helemaal geen redenen voor als ik kijk naar familieleden - behalve mijn pa.’

Na de test vroegen we Teske naar haar reactie op de uitslag. Ze vond de uitslag bizar.‘Heel anders dan ik verwacht had. Natuurlijk dacht ik wel dat ik vooral Europees bloed zou hebben, maar ik had zeker verwacht dat er meer Aziatisch DNA te vinden zou zijn. Dat zo'n groot gedeelte uit het Verenigd Koninkrijk komt vind ik ook heel leuk! Ik heb altijd al iets met dat gedeelte van Europa gehad. Een grappige verrassing was het Ashkenazi en Native American gedeelte. Allebei uitslagen die ik zelf niet bedacht zou hebben. Ik ben gelijk gaan opzoeken wat de Ashkenazi precies is, want dat wist ik niet!’ (Wij stiekem ook niet hoor, Teske).

Nadat Teske uit-gegoogled is en erachter is wat Ashkenazi is (ook benieuwd?), vroegen we haar naar wat een samenleving met #AllFlavours voor haar betekent. Ze geeft aan dat het om respect gaat voor alles en iedereen om je heen. ‘Want waarom bang zijn voor verschillen, wanneer verschillen tussen ons mensen juist zo leuk zijn? Ik vind het juist ontzettend leuk om mensen uit andere culturen te leren kennen en ook te ontdekken hoe zij leven en denken over dingen.’

Waarom doet Ben & Jerry’s dit?

We horen steeds meer extreme geluiden in Nederland en daar maken we ons zorgen over. Wij willen ons hard maken tégen angst en vóór verbinding en hoop. We vinden namelijk dat net als bij onze ijsjes, mensen in allemaal verschillende en unieke smaken komen, en whatever your favourite flavour, alle smaken erbij horen. Lees hier meer over onze We are #AllFlavours campagne.