7 dingen die je kunt doen om een betere bondgenoot te worden

3 februari 2017

HoY_benjerrys.png

Als ijsmakers vinden we dat er ontzettend veel smaakcombinaties goed samen gaan. Maar wij vinden dat dit niet alleen het geval is voor ijs, hetzelfde geldt voor liefde. Als Nederlanders zijn wij trots dat ons land in Europa een voorbeeld voor LHBTQIA acceptatie is geweest. Het homohuwelijk? Check! Een jaarlijkse Gay Pride? Dubbel check! Dus, hoe gaan we verder? 

Om eerlijk te zijn, zien we in Nederland een heleboel tegenstellingen als het gaat om de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders, queers, mensen met een intersekse conditie en aseksuelen (LHBTQIA). We noemen dit ook wel eens de Nederlandse paradox of schijntolerantie. De algemene houding in Nederland is dat het prima is om homo te zijn, zolang het niet te dichtbij komt. We vinden in Nederland dat we allemaal dezelfde rechten moeten hebben en het leven moeten kunnen leiden dat we willen. Dat is heel mooi natuurlijk. Maar we zien ook dat als LHBTQIA-ers zich “anders” gedragen op straat, tijdens werk of op school, dat we ons dan snel ongemakkelijk voelen. Kortom, het is dus prima om anders te zijn, als het maar niet teveel opvalt.

 

De cijfers liegen niet

Uit onderzoek blijkt dat die schijntolerantie nog steeds bestaat: 

  1. Een op de vier Nederlandse scholieren zou een vriendschap verbreken als zij ontdekken dat hun vriend homo is.

  2. Het percentage van mensen die vinden dat homoseksuele stellen in het openbaar niet mogen zoenen is drie keer zo hoog als die voor heteroseksuele koppels (40 tegenover 13%).   
  3. Een op de drie Nederlanders heeft minder moeite met een man en vrouw die hand in hand lopen, dan met twee mannen die hetzelfde doen. 

Dit houdt dus in dat wat doorgaans normaal en acceptabel wordt gevonden voor hetero’s, niet in diezelfde mate voor homo’s en lesbo’s geldt. 

Soms zijn de openlijke tekenen van uitsluitingen heel subtiel. Denk hierbij aan grappen, terloopse opmerkingen of onbewuste veronderstellingen. Hoe dan ook, de uitsluiting kan subtiel zijn, maar de gevolgen zijn dat niet. Zelfmoord, depressie en psychosomatische klachten komen veel vaker voor bij LHBTQIA-ers dan bij hetero's. Bij transseksuelen zien we bijvoorbeeld dat tweederde eenzaamheid ervaart en meer dan 20% heeft een zelfmoordpoging gedaan

 

De onuitgesproken impact

Deze subtiele maatschappelijke uitsluiting geeft mensen een ongemakkelijk gevoel en stellen hen niet in staat om zich zelfverzekerd te voelen over wie ze zijn. Ook durven ze niet te laten zien van wie ze houden. Het positieve is, we kunnen er iets aan doen!

Dus, wat denk je? Wat kunnen wij — en wat kan jij — doen om een goede bondgenoot voor onze LHBTQIA vrienden en collega’s te zijn?

HoY_006 (1200x630).png

We hebben een paar ideeën…

  1. Luister: wanneer iemand erover spreekt, vraag ze wat voor hen belangrijk is en zoek naar mogelijkheden om een beter beeld te krijgen van hoe het is om een LHBTQIA individu te zijn. Op deze manier ben je beter geïnformeerd en kan je een echte steun zijn.

  2. Subtiele signalen: het tonen van je acceptatie en steun kan heel makkelijk zijn. Veel mensen beseffen vaak niet dat LHBTQIA-mensen op tekenen van hun vrienden, familie en kennissen letten om te kijken of het veilig voor hen is om er open over te zijn. Het kan zo subtiel zijn als het gebruiken van het woord ‘partner’ in plaats van vriend of vriendin.
  3. Praat met onze vrienden en familie: de meeste mensen willen, waar mogelijk, conflicten vermijden. Het kan dus moeilijk, echt moeilijk!, zijn om iets te zeggen wanneer je oom homofobe opmerkingen begint te roepen of een vriend een beledigende grap maakt. Op werk kan het zelfs nog ingewikkelder zijn om je uit te spreken. Hoe moeilijker het voelt om op zo’n moment iets te zeggen, hoe belangrijker het vaak is. Uiteindelijk is het een taak van ons allemaal om er iets van te zeggen wanneer er ongepaste, afwijkende of haatdragende taal gebruikt wordt.
  4. Heb moed: net zoals dat het moed vergt voor LHBTQIA-mensen om open en eerlijk te zijn over wie ze zijn, vraagt het ook moed om je LHBTQIA vrienden of geliefden te steunen. We leven in een maatschappij waar vooroordelen nog steeds bestaan en waar discriminatie nog veel te vaak voorkomt. Het (h)erkennen van deze feiten en het steunen van iemand tilt je relatie naar een hoger niveau en is een kleine stap naar een betere wereld waarin er meer acceptatie is.
  5. Wees eerlijk: we moeten ons beseffen wat ons ongemakkelijk maakt. Voel je je ongemakkelijk als je een transgender persoon ziet, of als je twee mannen hand in hand ziet lopen? Iedereen is op een andere manier bevooroordeeld, het is onvermijdelijk en het is goed om het toe te geven. Het belangrijkste is om er eerlijk over te zijn, zodat we kunnen beginnen om elkaar te gaan zien voor wie we zijn.
  6. Wees geruststellend: leg aan iemand die uit de kast komt uit dat hun seksuele geaardheid of genderidentiteit niets veranderd aan hoe je over diegene denkt, maar dat het misschien even tijd vergt om te verwerken wat je net hebt gehoord. Je geeft nog steeds om die persoon en respecteert hem/haar nog steeds zoals je eerder deed. Misschien zelfs wel meer. Je wilt hen recht aan doen en ze moeten het zeggen als je iets doet wat zij niet leuk vinden.
  7. Ondersteun de bredere movement: we moeten werken aan de ontwikkeling van een algemeen begrip van wat het betekent om een LHBTQIA-er te zijn. Zo kunnen we ook een steentje bijdragen om bestaande vooroordelen en discriminatie tegen te gaan. Bijvoorbeeld door je uit te spreken tegen LHBTQIA-geweld en het ondersteunen van de werkzaamheden van het COC en hun strijd voor gelijke rechten voor de LHBTQIA-gemeenschap. Of door tijdens de komende verkiezingen te kiezen voor politici die zich inzetten voor de bescherming van de rechten van minderheden zoals LHBTQIA.

Sta op tegen discriminatie en vooroordelen — doe mee in de strijd voor gelijkheid, want love comes in AllFlavours!