Ieder MBO een Stemburo!

15 februari 2017

BenJerry_stemburo-MBO-web.jpg

UPDATE:

De aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 zijn in volle gang. We hebben veel aandacht gehad voor het initiatief op #iederMBOeenStemburo. Dit is een samenwerking met de Nationale Jeugdraad en jongerenorganisatie IZI Solutions. Daar zijn we heel blij mee, want zo brengen we de stembus fysiek dichter bij de jongeren waardoor het makkelijk voor hen wordt om te stemmen.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen is het helaas te laat om je MBO nog aan te melden voor een stembureau…

… maar voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 zijn we nog ruim op tijd.

 

Blijf #iederMBOeenStemburo dus steunen en houd mbostembureau.nl in de gaten voor updates!

 

Wat is er aan de hand?

Op 15 maart komen de Tweede Kamerverkiezingen eraan. In Nederland mag iedereen stemmen die 18 jaar of ouder is. Daar hoef je niets voor te doen. Naja, je moet dan natuurlijk nog wel even gaan stemmen. Want alleen zo heb je invloed. Alleen veel jongeren stemmen niet, terwijl zij juist de toekomst hebben.

Oudere stemmers laten vaker hun stem horen dan jonge stemmers. Slechts 20% van de 55-plussers stemt niet, bij jongeren is dat 33%. Dat betekent dat als alle niet-stemmers van 18 tot 40 jaar zouden stemmen, er in totaal ongeveer 1 miljoen stemmen meer zijn. Dit komt neer op 10% van de 150 zetels in de Tweede Kamer. Een aantal waarvoor je een hele nieuwe partij kan oprichten, zoals een partij gericht op jongeren en hun belangen. 

 

Waarom nu?

2017 is een belangrijk jaar voor Nederland. Wij hebben ons daarom als taak gesteld om de stem van jongeren meer zichtbaar en kenbaar te maken. Daarvoor werken we nauw samen met organisaties door heel Nederland. Op MBO’s zitten bijna een half miljoen jongeren, waarvan ongeveer de helft - vaak voor het eerst - mag stemmen.

Wij vinden het belangrijk dat het voor – vooral de eerste keer - stemmers zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Het valt ons daarbij op dat stembureaus niet staan op de plekken waar jonge stemmers vaak komen. In 2012 kon in ongeveer 1.000 bejaardentehuizen, verzorgingshuizen, etc. gestemd worden, terwijl er maar 44 stemlokalen waren op MBO's, HBO's en universiteiten. 

BenJerry-stemburo-MBO-2-web.jpg

#iederMBOeenStemburo

Wij hebben de handen ineengeslagen met IZI Solutions en de NJR en willen de vicieuze cirkel doorbreken. We willen de stembus fysiek verkleinen en de stembus letterlijk dichterbij brengen.

Wij willen iedereen vragen om ons te helpen om – samen met opleidingsinstituten en gemeenten – stembureaus te realiseren op voor jongeren toegankelijke locaties. Te beginnen op alle MBO scholen in Nederland. Zo kunnen jongeren hun stem net zo makkelijk uitbrengen als de andere generaties.

De eerste twee successen zijn al behaald! Op het ROC Albeda in Rotterdam komt dit jaar voor het eerst een stembureau en ook op het Mondriaan College in Den Haag. Het Mondriaan College doet ook mee aan het programma De Klas Kiest van RTL's EditieNL. 

Kom in actie!

En help om op ieder MBO een Stemburo te krijgen. Kijk voor meer informatie op mbostemburo.nl

En natuurlijk stem jij 15 maart ook bij de Tweede Kamerverkiezingen. Toch?

We helpen je het graag herinneren. Beloof jezelf daarom hier dat je gaat stemmen op 15 maart, daag je vrienden op social media uit dit ook te doen. Zo kan je het niet vergeten.

Ja, ik beloof te stemmen.

Stuur mij een kaartje. Klik hier!