Go bananas for Fairtrade

22 maart 2017

BenJerry_Chunky Monkey_banaan.jpg

De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug. Maar ook na de verkiezingen valt er nog steeds iets te kiezen. Welke film kies je vanavond voor je filmmarathon en ga je voor Chunky Monkey of One Love? Al onze ingrediënten zijn Fairtrade, dus ook die (h)eerlijke bananen in je favoriete Ben & Jerry’s smaak.

De bananen in ons bananenijs komt van de El Guabo Coöperatief in Ecuador waarmee we boeren ondersteunen op verschillende belangrijke projecten. Kies je Ben & Jerry’s, dan kies je dus automatisch al voor fairtrade bananen. Maar wist je dat je ook in de supermarkt voor eerlijke bananen kunt kiezen? 

 

One Love voor fairrukkelijke bananen

In Nederland zijn bananen het meest gegeten fruit. Gemiddeld eten we wel 42 bananen per persoon per jaar! Ze zijn fairrukkelijk, maar vaak ook (te) goedkoop. Onderzoeken uit buurlanden Duitsland door Oxfam Germany en in Groot-Brittannië door Bananalink laten zien dat bananenboeren en arbeiders uiteindelijk de prijs betalen voor de lage bananenprijzen. Hierdoor leven en werken zij onder slechte omstandigheden. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Want als we een eerlijke prijs betalen voor de bananen, dan kunnen we de leef- en werkomstandigheden van boeren verbeteren.

 

Onze vrienden van Stichting Max Havelaar geloven dat er alleen betere leef- en werkomstandigheden voor de boeren en arbeiders mogelijk is als er eerlijke beloningen komen. Logisch toch? Helaas is het in de praktijk anders en is het onduidelijk welke prijs er via de supermarkt bij boerenorganisaties en plantages terechtkomt. Onze vrienden van Max Havelaar vinden zelfs dat eerlijke handelsvoorwaarden de norm zouden moeten zijn, en niet de uitzondering! Dat kunnen wij alleen maar steunen.

BenJerry_Kromme_Kieswijzer.jpg

 

Kies voor eerlijke handelsvoorwaarden

Bananen die volgens eerlijke handelsvoorwaarden zijn ingekocht herken je aan het Fairtrade-keurmerk. Als jij kiest voor bananen met dit keurmerk dan weet je zeker dat de bananenboeren een goede prijs krijgen voor hun oogst en hun werk- en leefomgeving kunnen verbeteren. Want handelaren die volgens Fairtrade-voorwaarden werken betalen een minimumprijs en zijn verplicht om per doos bananen 1 dollar extra te betalen aan boerenorganisaties en plantages. Fairtrade International geeft aan dat boeren en arbeiders via deze ontwikkelingspremie per jaar in totaal 19 miljoen euro extra kunnen investeren in verbetering van hun situatie. 

 

Doe de Kromme Kieswijzer

Waar koop je Fairtrade bananen? Bananen kan je eigenlijk overal wel kopen. Helaas zijn niet alle bananen Fairtrade, maar 18 procent van de ingekochte bananen is ingekocht volgens de eerlijke handelsvoorwaarden. Dat kan en moet beter.

Daarom heeft Max Havelaar de Kromme Kieswijzer gemaakt. Zo zie jij hoe eerlijk de bananen in jouw supermarkt zijn. Doe hier de Kromme Kieswijzer en laat ons weten dat ook jij kiest voor meer eerlijke bananen in de supermarkt.