Bananencake op zijn Ben & Jerry's

Ben & Jerry's omgekeerde bananencake met gebruinde boter

INGREDIËNTEN

Bovenlaag:

 • 8 el ongezouten boter
 • 2/3 kopje bruine suiker
 • 3 tot 4 medium bananen, goed rijp, in de lengte doormidden gesneden

Cake:

 • 4 el ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 1/3 kopje basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 2 tl vanille
 • 1-1/2 kopje bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 pint Ben & Jerry’s Chunky Monkey, een beetje zacht geworden op kamertemperatuur

 

 1. Verwarm je oven voor op 175° C. Vet een taartvorm met een diameter van 22 cm en kanten van tenminsten 5 cm hoog in. Leg een stuk bakpapier op de bodem van het blik. Maak dan de bruine boterlaag. Smelt de boter in een pan met zware bodem op een medium tot hoog vuur tot de boter donkerder wordt en je kleine puntjes ziet. Donkere boter kan snel verbranden, dus houd het goed in de gaten. (Als het verbrand ruikt, gooi het dan weg en probeer het opnieuw.) Doe de gesmolten bruine boter bovenop het bakpapier in de taartvorm. Strooi de bastardsuiker over de boter. Leg de gesneden bananen met de gesneden kant naar beneden in de vorm, bovenop de boter en de suiker. Probeer ze er allemaal in te leggen zonder dat ze elkaar overlappen.

 2. Maak nu het cakebeslag. Meng de zachte boter en bastard suiker samen in een mengkom totdat je een licht en luchtig mengsel krijgt. Voeg de eieren één voor één toe, klop het geheel tussendoor op en schraap de kom uit als je klaar bent. Voeg de vanille toe. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kleine kom. Doe het bloemmengsel en het gesmolten Chunky Monkey ijs er afwisselend bij, begin met de helft van het bloemmengsel, dan het ijs en dan de rest van de bloem. Meng het geheel steeds door.

 3. Giet het beslag over de bananen en strijk de bovenkant glad.

 4. Bak de cake 40-45 minuten in de oven. De cake is klaar wanneer een satéprikker er weer schoon uitkomt. Laat hem ongeveer 5 minuten rusten.

 5. Draai de cake voorzichtig om door een bord of dienblad omgekeerd bovenop de taartvorm te zetten en het samen met het taartblik heel voorzichtig om te draaien. Verwijder dan de vorm voorzichtig. Als er nog glazuur in het blik zit, schraap het er dan met een spatel uit en smeer het op de cake. Snijd de cake in stukjes, doe er Chunky Monkey ijs bij. Enjoy!

Liever een non-dairy of vegan versie maken?

Vind hier het aangepaste recept!