Van boon naar brownie: onze fairtrade cacao uitgelicht

9 mei 2020

Wist je dat onze pints vol Fairtrade ingrediënten zitten?

 

BenJerry_Chocolate-fudge-brownie_Process_1200x630.jpg

Heb je wel eens in een pint Chocolate Fudge Brownie gekeken en nagedacht over je favoriete chocoladeijs? Het is zacht en smeuïg, maar dat kan niet alles zijn! Nou, je had gelijk. We nemen je mee op een reis die begint bij een bescheiden cacaoboontje en eindigt met euforisch ijs. Het wordt een wilde rit, dus hou je vast.

 

Laten we bij het begin beginnen...

Ons kleine cacaoboontje begint waar ongeveer 40% van alle cacao op de wereld vandaan komt: op een boerderij in Ivoorkust. Tot nu toe best gewoon. Maar wat onze cacaoboon niet-zo-gewoon maakt, is dat hij geproduceerd wordt onder de voorwaarden van Fairtrade.

 

Wat is Fairtrade?

Fairtrade heeft alles te maken met kleine dingen – op een grote manier. Het is een systeem dat ervoor zorgt dat kleinschalige boeren een eerlijk aandeel krijgen. Dat gebeurt door ze een eerlijke prijs te bieden voor hun producten die nooit onder de marktwaarde ligt.

Daarnaast betalen bedrijven zoals wij, een extra som geld wanneer ze cacao kopen. Dit staat ook wel bekend als de Fairtrade sociale premie. Dit geld gaat rechtstreeks naar de boeren en hun gemeenschappen om hun leven en werk te verbeteren. In 2015 betaalden we voor cacao $510.153 aan sociale premies en dat geld werd gebruikt om een medische kliniek te bouwen, een verpleegster aan te nemen, een waterpomp aan te leggen én nieuwe zonnepanelen neer te zetten!

Emma, een geweldige boerin uit Ivoorkust, heeft ineens een flink hoger inkomen sinds ze een Fairtrade-samenwerking aanging. Vorig jaar heeft ze haar eerste bed kunnen kopen omdat ze een eerlijkere prijs kreeg voor haar werk. Ook kon ze een beter gewas verbouwen, omdat ze het geld van de premie in een opleiding heeft gestoken.

 

farmer.jpg

 

En dan, die fudgy chunks

Als de bonen eenmaal tot cacao gemalen zijn, komen ze aan in Yonkers, New York, Amerika. Daar worden er lekkere fudgy brownies van gebakken in de Greyston Bakery, een sociale onderneming waarvan de overheerlijke lekkernijen maar één ding zijn van waarom ze zo speciaal zijn. Greyston neemt namelijk niet alleen mensen aan om brownies te bakken – ze bakken brownies om mensen aan te nemen!

Door hun baanbrekende opendeurbeleid krijgt iedereen die een baan wil de kans om te werken. Wat hun onderwijsachtergrond, werkverleden of sociale barrières ook zijn. Als er een baan vrijkomt, dan krijgt de volgende persoon op de wachtlijst die... Zo simpel is het! Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat honderden mensen hun leven hebben kunnen verbeteren. En wij krijgen natuurlijk die fudgy chunks die goed smaken én goed doen!

 

Op naar de fabriek

In de fabriek komen onze brownies met alle liefde in een paar van onze fudgin’ fairrukkelijke smaken terecht, zoals Chocolate Fudge Brownie, Blondie Brownie en Half Baked.

Dan blijft er nog maar één personage over in dit verhaal – dat ben jij! Geniet dus een volgende keer extra van het idee dat er niet alleen brownies in je chunks zitten, maar dat je pint ook tjokvol Fairtrade feel-good geluk zit!

Eet bijvoorbeeld een lekkere Ben & Jerry's pint tijdens de Fairtrade week van 2 tot 10 mei 2020.