Samen voor vluchtelingen

20 juni 2017

BJ_statement_vluchtelingen.jpg

Stel je voor dat je je voordeur achter je dicht doet zonder te weten of je ooit terugkomt. Te veel mensen hebben dit echt meegemaakt. Op dit moment moet een recordaantal mensen huis en haard ontvluchten door oorlog en geweld. Er komen steeds meer brandhaarden bij en conflicten duren steeds langer.

VluchtelingenWerk Nederland en Ben & Jerry’s roepen politici op ervoor te zorgen dat vluchtelingen op een veilige manier kunnen worden hervestigd naar Europa.

Wij vragen politici hun verantwoordelijkheid te erkennen en actie te ondernemen om vluchtelingen een kans te geven op een veilige en legale manier een nieuw leven op te bouwen. 

 

Waarom doen we dit?

Bij Ben & Jerry’s hebben we altijd al geprobeerd ons uit te spreken voor de dingen die we belangrijk vinden. Net zoals we het homohuwelijk en Fairtrade steunen, vinden we dat het onze verantwoordelijkheid is om op te komen voor de rechten van mensen wereldwijd die hun huis hebben moeten ontvluchten door oorlog en geweld. Als bedrijf denken we dat we een unieke rol hebben om mensen bij elkaar te brengen en kunnen we de kracht van ons bedrijf gebruiken om tot een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingenproblematiek te komen.

Op de vlucht

Voor veel mensen betekent 'thuiskomen' je veilig voelen. Maar stel je voor dat je moet vluchten, en niet weet of je ooit terug zal keren. Voor miljoenen mensen over de hele wereld is het gevoel van veiligheid en thuiskomen iets uit het verleden.

 

Een veilige oplossing

Dit is een belangrijk moment. De wetgeving die op dit moment wordt besproken door de Europese Unie kan een veilige en legale oplossing bieden voor de meest kwetsbare vluchtelingen om veiligheid te bereiken en hun leven op te gaan bouwen.

Deze wetgeving, ook bekend als het " Europese Hervestigings Plan" geeft politici uit Europa de kans om samen met elkaar met een veilig en menselijk antwoord te komen op de vluchtelingencrisis. 

 

Hervestiging

Hervestiging is een regeling die de meest kwetsbare vluchtelingen een kans biedt op veiligheid. Veel vluchtelingen zijn ook in de buurlanden van de landen in oorlog hun leven nog steeds niet zeker. Denk bijvoorbeeld aan alleenstaande vrouwen, kinderen, gehandicapten of mensen met een andere geaardheid. Zij zouden eigenlijk hun leven moeten opbouwen in een land waar ze minder kwetsbaar zijn. 

Bij hervestiging bieden landen aan om vluchtelingen uit deze omstandigheden te halen en te hervestigen in hun eigen land. Slechts een zeer klein aantal vluchtelingen, minder dan 1%, wordt hervestigd, omdat er eenvoudigweg niet meer plaatsen worden aangeboden. Dit heeft tot gevolg dat een heleboel vluchtelingen nooit uit deze moeilijke omstandigheden komen.

De Nederlandse regering nodigt sinds 1988 in overleg met UNHCR 500 vluchtelingen per jaar uit om zich hier permanent te vestigen. Het aantal is al die jaren hetzelfde gebleven, ondanks het stijgende aantal conflicten en brandhaarden in de wereld. En de politieke focus lijkt steeds meer naar buiten houden en afweren te gaan in plaats van naar bescherming voor wie dat echt nodig is. 

Verantwoordelijkheid nemen

Het verdrag is naast een manier om ons hard te maken voor de meest kwetsbare vluchtelingen ook een manier om solidair te staan met de landen die op dit moment de meeste vluchtelingen opnemen.

Daarnaast blijven op dit moment de meeste vluchtelingen in de eigen regio: 86% verblijft in buurlanden zoals Turkije, Libanon en Jordanië. We vinden dat de bescherming van vluchtelingen een verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap als geheel is en moet niet op de schouders van alleen de buurlanden terecht komen. 

 

Steun ons

Er is een schreeuwend tekort aan hervestigingsplaatsen. VluchtelingenWerk Nederland en Ben & Jerry’s roepen de Nederlandse vertegenwoordigers in de EU op het hervestigingsprogramma aan te passen en uit te breiden.

Wij vinden dat de EU op zijn minst 540.000 vluchtelingen over de komende vijf jaar moet hervestigen, dat betekent 108.000 per jaar. Voor Nederland zou dat uitkomen op 5.000 vluchtelingen per jaar. We vinden daarnaast ook dat hervestiging een duurzame oplossing moet zijn die de integratie van vluchtelingen ondersteunt, en niet als een excuus mag worden gebruikt om de grenzen te sluiten.

Het is tijd om ons uit te spreken voor een gezamenlijke aanpak om de meest kwetsbare vluchtelingen een kans op een veilig leven te bieden. Lees hier onze oproep aan de politici.