6 redenen waarom het terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs door Amerika een briljant idee is!

7 juni 2017

Melting globe, Ben & Jerry's

We herkennen een goed idee meteen

Soms is een idee 100% fantastisch. Een idee dat zo goed is dat het enige dat je kunt doen is: een bewonderende stap achteruit doen en zeggen ‘Wow, dat is echt een goed idee!’. Toen we voor het eerst hoorden van koekjesboter bijvoorbeeld, toen wisten we meteen dat als we hier een serie ijs van maken het een groot succes zou worden. (Neem dat maar aan van iedereen die ooit Spectacular Speculoos Cookie Core heeft gegeten.)

En dat is precies hoe we ons voelden toen we zagen dat President Trump besloot de VS uit het klimaatakkoord van Parijs te trekken. Fantastisch! Wat een grote stap! Echt een briljant idee. Echt wel.

Denk je dat we van het pad af zijn? Bezorgd dat we doorgeslagen zijn met Half Baked? Dit is waarom het absoluut, helemaal, echt een briljant idee is voor de VS - 's werelds tweede grootste uitstoter van broeikasgassen – om niet meer mee te doen aan de meest uitgebreide wereldwijde overeenkomst om de uitstoot en het gevolg van de verandering van het klimaat te verminderen:

 

1. Clean Energy, Schmean Schmenergy!

Wie heeft er geen behoefte aan duurzame energie?! Als het om onze energie gaat hebben we geen smetvrees (maar bij onze ijs-lepels is dat een ander verhaal). En schone energie banen? Nee, niet voor ons. We horen dat China razendsnel hun productie van hernieuwbare energie aan het opvoeren is en het ziet er zeker uit als een heleboel werk. Beijing is alleen al van plan om voor 2020 360 miljard dollar te investeren in hernieuwbare energie, waarmee meer dan 13 miljoen banen gecreëerd worden. Maar banen betekent werk! Werken is moeilijk! Het is zo veel makkelijker om te genieten van de status-quo, in onze fossiele brandstof auto’s te rijden en te genieten van onze elektriciteit gemaakt van steenkool. Lekker makkelijk.

Kom nu in actie!

Support het klimaatakkoord van Parijs!

2. We zijn toch wel klaar met chocola en vanille

Ben je nog niet klaar met Chocolate Fudge Brownie en Vanilla Pecan Blondie? Wij bedenken al sinds het prille begin chocolade en vanille-ijs smaken (wist je dat vanille onze allereerste smaak was?). En eerlijk gezegd zijn we er wel een beetje klaar mee. Dus dat klimaatverandering het voor de boeren onmogelijk maakt om cacaobonen en vanille te laten groeien, maakt ons niet. We maken gewoon gebruik van andere ingrediënten, zoals gesmolten gletsjers, pinguïn vlees en menselijke wanhoop. Klinkt heerlijk!

 

3. Een wereldwijde paria worden is heel koe-l

Dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs stapt maakt ze niet populair in de rest van de wereld. Nee! 194 landen hebben hard gewerkt om erachter te komen hoe zij hun uitstoot kunnen verminderen tot een beheersbaar niveau. Dus als Amerika broeikasgassen in de lucht blijft puffen, worden ze misschien een beetje geïrriteerd. Maar dat is oké, de koe-le landen staan er altijd alleen voor. En we hebben waarschijnlijk geen behoefte aan steun van andere landen om onze internationale doelen te halen... toch?

 

4. Stijgende zeeën betekent een eigen zee-uitzicht

Wie houdt er niet van een zee-uitzicht? Met snelle klimaatverandering smelten de gletsjers en stijgt de zeespiegel in een ongekend tempo, zo kunnen veel mensen genieten van een zee-uitzicht vanuit hun slaapkamerraam. Tuurlijk, sommige mensen verliezen hun huizen en bedrijven en onze steden aan de kust zien verwoestende veranderingen, maar een heleboel mensen kunnen ook leren surfen in hun achtertuin. Klinkt als een eerlijke deal!

Kom nu in actie!

Support het klimaatakkoord van Parijs!

5. Crises houden het leven spannend

Wat is het leven zonder een beetje drama? Saai, is dat het. Het terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs gaat de wereld een stap dichter brengen bij een nog nooit vertoonde wereldwijde milieucrisis, en we kunnen niet wachten! Wij houden wel van een beetje drama in onze smaken ijs, en zelfs nog meer wanneer we het teruglezen in de wereldwijde krantenkoppen. We zien het al voor ons: "13,1 miljoen Amerikaanse huizen overstroomd — botenverkoop stijgt," "Wereld weigert om samen te werken met Amerikaanse Buitenlandse Zaken," en "Honderden planten en dieren zijn nu uitgestorven, Amerikanen zeggen: we vonden ijsberen toch nooit leuk.'"

 

6. De wereldwijde economie wordt groener, met of zonder de VS

De waarheid is, de wereld wordt groener, met of zonder de Verenigde Staten. Zelfs zonder de Amerikaanse steun voor het klimaatakkoord van Parijs blijven 193 landen hun uitstoot verminderen en blijven zij – waaronder Nederland – investeren in duurzame energie. Voor Amerika is het misschien te laat om voorloper te zijn in groene energie, maar we hopen dat het voor de rest van de wereld nog niet te laat is om de wereld te redden. En de ijsberen.

 

Denk je dat we deze 6 redenen echt serieus menen? Nee, we houden je voor de gek. Maar we zijn zeker serieus als het gaat over de klimaatveranderingen. Zelfs als de Amerikaanse regering dat niet is, steunen wij – als Ben & Jerry’s – een schone en groene toekomst. Kom nu in actie door de petitie te tekenen voor een toekomst met schone energie!

Kom nu in actie!

Support het klimaatakkoord van Parijs!