9 tips voor Insta-tastische ijsfoto’s

25 juli 2017

B&J_HowToTakePictures_779x400.jpg

Foto of het is nooit gebeurd

We weten hoe het gaat: voor je ligt een bord met eten waar het water spontaan van in je mond loopt. Je zit helemaal klaar om te eten – maar wacht! – eerst even wat foto’s maken. Het maakt niet uit of het nou een perfect plaatje is van je Strawberry Cheesecake of je eerste poging om de bananencake op z’n Ben & Jerry’s te maken. Je Instagram-, Twitter- en Facebookvolgers belonen je werk met heel veel hartjes, likes en retweets. (En wie weet likken er ook één of twee mensen hun scherm af omdat het er zo lekker uitziet.)

Geloof het of niet, maar wij hebben wel wat ervaring met het fotograferen van ijs. Niets maakt ons gelukkiger dan wanneer toetjesfans zoals jij prachtige foto’s maken van jullie dessertcreaties.

Hier zijn een paar snelle en makkelijke manieren om je ijsfoto’s uit het beeldscherm te laten springen: 

 1. Vertel een verhaal

  De beste foto’s zijn de foto’s die een verhaal vertellen of een emotie laten zien. Blijf altijd opletten zodat je dát perfecte ijsmoment kunt vastleggen met je smartphone. Bijvoorbeeld als je een kleuter een ijsje geeft en hun hele wereld ineens een stuk mooier is geworden. Of als je op de bank ploft met een pint Topped Salted Caramel Brownie en een goed boek, klaar om al je zorgen weg te laten smelten.

 2. En toen was er (natuurlijk) licht

  Iedere fotograaf zal je vertellen dat een geweldige foto valt of staat met belichting. En natuurlijk licht (zoals zonlicht) ziet er uiteindelijk toch altijd het beste uit. Probeer je ijs dus bij een raam, buiten of in een straal glanzend maanlicht te zetten. Maar kijk uit, fel zonlicht kan ook vreselijke schaduwen veroorzaken. Een plekje in de schaduw werkt dus vaak het beste. 

 3. Aandacht voor detail

  Denk voor je begint na over hoe de foto er precies uit gaat zien. Wat is de achtergrond? Welke voorwerpen of details kun je rondom het schaaltje of de pint gebruiken om het er nóg perfecter uit te laten zien? Wat chocoladeschraapsel, een leuk servetje, een houten tafel, iets kleurrijks op de achtergrond – de magie zit hem in de details. 

 4. Gebruik de koe-le functies van je telefoon

  Als je smartphone een rasterfunctie heeft, gebruik die dan om je schaaltje of pint precies in het midden, of juist fancy aan de zijkant van je foto te plaatsen.  En — duh — filters! Gebruik er een die je shot mooier maakt, zonder af te doen aan de subtiele nuances van al die chunks en swirls. 

 5. Experimenteer met hoeken

  Neem je foto vanuit een paar verschillende hoeken, dan kun je daarna kiezen welke je het mooist vindt (terwijl je van het ijs aan het genieten bent, natuurlijk). Soms valt de hoek die jou het beste lijkt tegen. Daarom is het altijd beter om een heleboel opties te hebben om uit te kunnen kiezen. 

 6. IJs make-over

  Je hoeft niet veel te doen om dat schaaltje met Caramel Chew Chew er fairrukkelijk uit te laten zien. Zulke mooie chunks en swirls hebben geen filter nodig! Toch kun je je kom of pint er nog beter uit laten zien door het ijs van een paar chunks af te vegen zodat ze goed te zien zijn. Ook kun je zorgen dat het ijs precieeees genoeg gesmolten is, en de scoops zo opstellen dat ze er mooi en smakelijk uitzien. Maar niet te perfect. 

 7. Gebruik wat humor

  Grappige foto’s zijn altijd de grote winnaars op social media. Gebruik een ijshoorntje als microfoon. Of gebruik iets onverwachts als een lepel. Leg je kommetje op het hoofd van je kat. Probeer een zo gestoord mogelijk ijsje te maken met ingrediënten uit je voorraadkast... De mogelijkheden zijn eindeloos! 

 8. Snelheid is belangrijk

  Waarschijnlijk wist je dit al, maar ijs smelt. Het wacht op niemand, voor je het weet is het al gesmolten. Werk dus snel zodat je model in tip-top toestand blijft. Niemand wil een onderschrift met “Hmmm, een lekker ijsje” zien onder een foto van een plasje gesmolten chocolade. 

 9. Maak het van jezelf

  De allerbeste foto’s op social media hebben allemaal een stukje van jezelf. Iedereen kan natuurlijk de ins en outs van fotografie leren, en foto’s maken die recht uit een tijdschrift lijken te komen. Maar een stijl vinden die van jou is, dat is pas echt waardevol. Houd je van zwart-witfoto’s? Wil je je gevoel voor humor laten zien in ieder onderschrift? Vind je het leuk om met kunstzinnige schaduwen te werken? Ga ervoor en laat echt iets van jezelf zien, ijsjesfans!