De opkomst van schone energie

27 juli 2017

 

power-on-tap-779x400.jpg (teeshirt banner 201)

Het is super n’ice om te zien hoe snel de technologie vooruit gaat. In de jaren ‘80 waren mobiele telefoons groot, onhandig en zo duur dat veel mensen ze niet konden betalen. Nu kost de gemiddelde smartphone een paar honderd euro, past hij in je broekzak en heeft duizenden keer meer kracht dan de computers die NASA gebruikte om Apollo 11 op de maan te krijgen.Tegenwoordig kan je je telefoon gebruiken om je rekeningen mee te betalen, je agenda bij te houden en om naar de dichtbij zijnde supermarkt te navigeren voor een pint Topped.

 

Technologie helpt

De verdere verbetering van technologie heeft hetzelfde effect op energie. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die worden steeds duurder en lastiger te verkrijgen, worden schone energiebronnen gemakkelijker en goedkoper op de langere termijn.

Het is een eenvoudige regel, technologie wordt goedkoper en doeltreffender als het zich ontwikkelt. Maar de snelheid waarin het zich ontwikkelt wordt vaak vergeten. Futurist en uitvinder Ray Kurzweil merkte op: "In de 21e eeuw maken we geen 100 jaar aan vooruitgang mee — het zal wel 20.000 jaar vooruitgang zijn [tempo van vandaag]". Het idee dat de technologische vooruitgang zo snel gaat, zorgt ervoor dat de wereld die we vandaag de dag kennen al snel geschiedenis is.Dit is de reden waarom de toekomst van schone energie-technologie er aan komt, en er is niets dat de grote olie- en kolen bedrijven kunnen doen om het te stoppen.

 

Nieuwe manier van engerie opwekken

Net als dat moderne mobiele telefoons niet langer een fysiek netwerk van telefoonlijnen nodig heeft, hebben schone energiebronnen (zoals zonne-energie) geen gecentraliseerde basis nodig. Dit maakt ze veel wendbaarder dan fossiele brandstoffen en – omdat ze geen gigantische miljarden euro’s kostende centrales nodig hebben –veel betaalbaarder om te installeren. Anders gezegd, investeren in fossiele brandstoffen is een beetje zoals wandelen door de stad en te wachten op een taxi, terwijl je gewoon een rit via een app op je telefoon kunt bestellen!Dankzij deze flexibiliteit is schone energie ook een erg aantrekkelijke optie voor de meer afgelegen delen van de wereld. Je hebt tenslotte geen vaste locatie nodig, dus dat scheelt wanneer er geen centrale is binnen honderden kilometers.

 

Technologie verbetering, kosten daling

Voor de zonne-energie-industrie in het bijzonder is de business booming. Door de verbeterde zonnecel technologie, betere maaktechnieken en schaalvoordelen daalt de prijs per megawatt snel. Volgens EcoWatch, zijn de kosten van zonne-energie in de afgelopen 40 jaar gedaald met meer dan 99%, en is het sinds 2009 zelfs met 65% afgenomen. Bloomberg New Energy Finance schat in dat zonne-energie kolen als 's werelds goedkoopste energiebron in 2025 kan inhalen. In de VS groeit de markt van zonne-energie nu sneller dan de markt voor kolen.

Kom nu in actie!

Teken de petitie voor schone energie!

Record investeringen in schone energie

Grote investeringen in schone energie is heel goed nieuws. In 2015 zijn allerlei records voor schone energie-investeringen gebroken. Eén van de grootste verrassingen was dat de ontwikkelingslanden hierin leidend waren. In absolute termen was China veruit de grootste speler, met 103 miljard dollar. Dat is bijna 40% van de totale werelduitgaven!Maar als je kijkt naar de totale welvaart, dan zijn Mauritanië, Honduras en Uruguay ’s werelds grootste investeerders. Het feit dat armere landen zo veel in schone energie investeren is wel heel erg gênant voor rijkere regio's zoals Europa en de VS. Het is dus duidelijk, het is tijd dat we onze investeringen opschroeven!Wat ook nog opvalt is dat de investeringen gedaan zijn in een tijd toen de technologie nog relatief duur was en olieprijzen laag waren. De productiekosten van schone energie blijven dalen, dus beeld je maar eens in hoe het er over vijf of tien jaar uit kan zien!

 

Op naar een 100% koolstofvrije toekomst!

Feiten laten zien dat schone energiebronnen een goede en rendabele bron voor al onze energie-eisen zijn. Landen als Zweden en Noorwegen werken al hard aan een overgang naar 100% schone energie. Het is hoog tijd dat de rest van de landen hetzelfde doen. De technologie bestaat al, alleen onze regeringen moeten het nog steunen! Het is aan ons om de druk op te voeren om te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen en alles in te zetten op schone energie. Doe mee in de strijd voor een 100% koolstofvrije toekomst en teken de petitie hieronder!

 

Doe mee met de klimaat beweging

Er is al een bijzondere klimaatovereenkomst waarin 196 landen verplichtingen aangaan om klimaatverandering te bestrijden. Nu is het tijd om de druk op te voeren en te zorgen voor snelle actie! Deze klimaatovereenkomst zou niet zijn gebeurd zonder de steun van miljoenen mensen wereldwijd. En we kunnen niet voldoen aan de ambitieuze doelstellingen van het Akkoord van Parijs zonder de miljoenen mensen die de actie ondersteuning en een snelle overgang naar schone energie willen. Parijs was nog maar het begin, niet het einde. Laten we werken aan een groenere en schonere toekomst. Doe mee, eis actie en teken nu de petitie!

Kom nu in actie!

Teken de petitie voor schone energie!