Samen voor vluchtelingen:
dit moet je weten

6 juli 2017

 

BenJerry_wereldbol_handen.jpg

Toen oprichters Ben en Jerry in 1978 hun bedrijf opzetten, hadden ze niet verwacht dat hun ijs ooit in vriesvakken overal in de wereld zou liggen. Gelukkig is de wereld dankzij de moderne technologie een stuk kleiner geworden en vormen we nu één wereldwijde gemeenschap. N'ice, toch?! Maar met een internationale gemeenschap komen ook wereldwijde verantwoordelijkheden, en door de groeiende groep mensen die op de vlucht zijn, wordt dat maar al te duidelijk.

 

Op de vlucht

Het aantal mensen dat wereldwijd noodgedwongen op de vlucht is, is nog nooit zo hoog geweest. Het gaat om een recordaantal van 65,3 miljoen mensen! Een land met zoveel inwoners zou de 21ste plek op de wereldranglijst innemen, en heeft meer inwoners dan Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. Even ter vergelijking: het aantal mensen dat op de vlucht is, is bijna vier keer zo veel als het aantal mensen dat in Nederland woont.

Dit aantal is de afgelopen vijf jaar heel erg toegenomen, er zijn nu 21 miljoen meer mensen op de vlucht dan in 2011. Waarom zien we nu zo'n enorme piek? Net als bij de peace choco chunks in ons One Love ijs zijn hier veel diepliggende reden voor, maar dan helaas een stuk minder prettig.

Syrië

De wrede burgeroorlog in Syrië blijft nog steeds de belangrijkste oorzaak van deze stijging. Sinds het begin van het conflict in 2011 zijn al meer dan 4,9 miljoen mensen Syrië ontvlucht. Daarnaast zijn er in Syrië zelf ook nog eens 6,6 miljoen mensen die hun huis hebben ontvlucht.

 

Afghanistan en Somalië

In Afghanistan en Somalië vindt al bijna 30 jaar een gewelddadig conflict plaats. 54% van het totaal aantal vluchtelingen wereldwijd is afkomstig uit deze twee landen. Zo zijn 2,7 miljoen vluchtelingen afkomstig uit Afghanistan en nog eens 1,1 miljoen komt uit Somalië. 

 

Nieuwe en opnieuw opgelaaide conflicten

Naast de oorlog in Syrië, zijn er sinds 2010 nog in ieder geval in 15 landen conflicten opnieuw opgelaaid. Zo is er oorlog in Oekraïne, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Libië, Mali, Ivoorkust en Burundi.

 

De lijst gaat maar door…

  • * Irak: zo'n 4,4 miljoen mensen zijn binnen hun eigen land op de vlucht.
  • * Colombia: 6,9 miljoen zijn hun huis en gebied ontvlucht, maar verblijven nog wel in Colombia.
  • * Midden-Amerika: tienduizenden mensen zijn op de vlucht voor gangs en ander geweld.

 

 

Het einde is nog niet in zicht

Een belangrijke factor die het al hoge aantal mensen dat binnen het eigen land op de vlucht is laat stijgen, is het feit dat het nu veel langer duurt voordat mensen weer naar hun eigen land kunnen terugkeren. Volgens de UNHCR zijn vluchtelingen gemiddeld 25 jaar ontheemd. Dit betekent dat hele generaties decennialang in onzekerheid doorbrengen.

 

4300-refugee-map-2015_779x400.jpg

 

Maar Europa vangt toch heel veel vluchtelingen op?

Mwah, dat valt erg mee. Het overgrote deel van de vluchtelingen, – zo'n 86%–, wordt opgevangen door de veel minder welvarende landen. Meer dan de helft van de wereldwijde vluchtelingen wordt opgevangen door maar 10 landen . En gezamenlijk vertegenwoordigen deze landen slechts 2,5% van het wereld-bbp.

In Libanon is momenteel 1 op de 4 mensen vluchteling en Turkije vangt zo’n 2,5 miljoen vluchtelingen op. In 2015 tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis ving Europa – met zijn 741 miljoen inwoners - ongeveer 1,2 miljoen vluchtelingen op.

Ter vergelijking: de vijf rijkste landen ter wereld – de VS, China, Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – hebben  minder dan 5% van de vluchtelingen opgenomen. Kortom, de verhoudingen liggen nog schever dan een Cookie Dough pint op zijn kant.

 

Tijd voor actie!

Het is tijd om samen op te komen voor vluchtelingen  en onze politici in heel Europa te laten weten dat we mensen moeten steunen die geen andere keus hebben dan hun huis te ontvluchten.

Het is simpel: hoe meer mensen onze politici in het Europees Parlement vragen om een gedegen hervestigingsplan te ondersteunen, hoe eerder vluchtelingen een echte kans krijgen in veiligheid te leven (zonder daarbij hun leven op het spel te zetten).

Jouw steun kan het verschil maken. Blijf via de nieuwsbrief van VluchtelingenWerk Nederland op de hoogte van onze campagne en lees wat jij straks kan doen. Samen voor vluchtelingen!