Employees in Front of Greyston Factory

De brownies

Wist je dat de fudgy brownie chunks die we gebruiken in ons ijs uit de Greyston Bakery in New York komen? In deze bakkerij is het bakken van (h)eerlijke producten onderdeel van een grotere missie. Een missie om banen en trainingen aan te bieden aan mensen met een laag inkomen uit de stad Yonkers.

4.5 million pounds of brownies

Als je ooit hebt genoten van onze Chocolate Fudge Brownie of Half Baked, dan heb je al een voorproefje gehad van hoe fantastisch Greyston is. Aan het eind van de jaren ’80 maakten we voor het eerst kennis met de brownies en sindsdien bestellen we tonnen brownies! Maar Greyston is niet alleen bijzonder vanwege haar brownies. 

De geschiedenis van Greyston

Greyston Bakery is in 1982 door Bernie Glassmann opgericht als een maatschappelijke onderneming. Hij was eerst luchtvaart ingenieur en later werd hij een boeddhistische monnik. Bernie vond het niet alleen belangrijk om heerlijke, handgemaakte producten te produceren. Het creëren van banen en beroepsopleidingen voor mensen die moeilijk werk kunnen vinden stond ook bovenaan zijn lijstje. 

Ben Cohen (een van onze oprichters) en Bernie Glassmann ontmoetten elkaar in 1987 en een jaar later begon Greyston te leveren aan Ben & Jerry’s. Nu zitten deze (h)eerlijke brownies in onze meest populaire smaken, deze combinatie was meant to be!

84% of employees from low income communities

Door het opendeurbeleid van Greyston krijgt iedereen die er wil werken een kans. Het maakt niet uit wat voor opleiding je hebt gedaan of waar je eerder hebt gewerkt. Ook wordt er niet gekeken naar sociale barrières uit je verleden en wordt er niet gevraagd naar je achtergrond. Wanneer er een plek vrij komt bij Greyston, gaat deze naar de eerstvolgende persoon bovenaan de wachtlijst!  

Employee in Greyston Factory

Een ander business model

Het motto van Greyston is: “Wij nemen geen mensen aan om brownies te bakken, wij bakken brownies om mensen aan te nemen’. Net als Ben & Jerry’s, geloofde Glassmann erin dat het succes van een bedrijf en sociale vooruitgang elkaar versterken.

Provides services for over 5000 people

Greyston is inmiddels uitgegroeid tot een rolmodel voor bedrijven die op zoek zijn naar manieren om meer te doen voor een gemeenschap. De winst uit de bakkerij wordt gebruikt om de non-profit Greyston Foundation te ondersteunen. Deze stichting maakt veel mogelijk voor de mensen uit Yonkers. Ze zorgt voor kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg en beroepsopleidingen.

De bakkers

Sommige banen zijn meer dan alleen banen, ze kunnen levens veranderen!

Greyston Employee Lamont Dandridge

Lamont Dandrigde was zes jaar lang werkloos. Hij werkt nog niet zo lang bij Greyston, maar het heeft nu al zijn leven veranderd. “Ik laat deze kans niet meer gaan.” zegt hij. 

Paul Daniels zat negen jaar in de gevangenis voor het dealen van drugs, maar nu is hij een rolmodel bij Greyston. 

Lisa Marie Bryant, een held van de verpakkingsafdeling, vindt het geweldig dat Greyston kansen biedt aan vrouwen. Ze droomt ervan om op een dag supervisor te worden. 

Greyston Employee Shaniqua Anderson

Shaniqua Anderson zat twee jaar in de gevangenis en heeft nooit haar middelbare school afgemaakt. Dankzij Greyston heeft ze nu een baan en kan ze haar opleiding betalen. 

Greyston Employee Darren Patterson

Darren Patterson zat de afgelopen jaren meerdere keren in de gevangenis, maar nu mixt hij ingrediënten bij Greyston. “Ik voel me eindelijk de man die ik hoor te zijn.” zegt hij. 

Person Holding a Pint and Looking Over Yonkers Hand Holding Pint Looking Over Yonkers

Yonkers

Werken bij Greyston Bakery betekent dat je onderdeel uitmaakt van een familie. Diezelfde gedachte vinden we terug bij de benadering van inwoners van Yonkers. Mike Brady, CEO Greyston Bakery vertelt: “De brownie in Chocolate Fudge Brownie heeft het mogelijk gemaakt dat 2.000 mensen werk hebben die anders nooit werk zouden vinden. Zij bezorgden de lastige economie van Zuid-West Yonkers maar liefst 15 miljoen dollar.”

100% of profits benefits Yonkers, NY

Medewerkers van Greyston doen ook regelmatig vrijwilligerswerk, in 2014 was dit maar liefst 420 uur. Ze houden dagen waarop ze schoonmaken en de bakkerij opknappen, leggen tuintjes aan en doen nog veel meer. In 2013 opende Greyston zelfs een nieuw wooncomplex met 92 energiezuinige appartementen voor lokale gezinnen met werkende ouders. 

Voor wie houdt van lekkernijen met een goed verhaal erachter is er goed nieuws! Naast brownies en blondies bakt Greyston nu ook knapperige koekjes. Hierdoor zijn er in de bakkerij zestien banen extra bijgekomen!

13.5 million in sales

Do we need to say more? Je hoeft je niet schuldig te voelen de volgende keer dat jij in een pint Chocolate Fudge Brownie of Half Baked duikt. Die heerlijke brownie chunks zijn meer dan alleen fairrukkelijk: ze maken echt een verschil in het leven van duizenden mensen.