Hervestiging: een menselijke aanpak

wist je dat op dit moment elke drie seconde iemand zijn huis ontvlucht door oorlog of geweld?

9 augustus 2017

Bij Ben & Jerry’s vinden we dat iedereen een veilig thuis verdient. Maar met 65 miljoen mensen die op de vlucht zijn, is er nog een lange weg te gaan en jouw hulp is nodig! In Brussel zijn de politici precies hiermee bezig: zij praten over een Europees Hervestigings Plan. Let’s dig in….

 

BenJerry_vluchtelingen_safe.jpg

Aiigt, wat is hervestiging?

Hervestiging is bedoeld voor kwetsbare vluchtelingen. Dat zijn mensen die as we speak gevaar lopen of om een andere reden extra kwetsbaar zijn, ook al zijn ze hun land ontvlucht. Het gaat bijvoorbeeld om alleenstaande vrouwen, kinderen of gehandicapten. Maar ook om mensen die door hun geloof, seksuele voorkeur of politieke overtuiging niet veilig zijn in het land waar ze terecht zijn gekomen. Ze kunnen of durven niet verder te vluchten, maar een veilige haven hebben ze ook niet. De UNHCR heeft berekend dat het nu wereldwijd om ongeveer 1,2 miljoen vluchtelingen gaat.

Een oplossing hiervoor is hervestiging. Een vluchteling krijgt na een selectie een uitnodiging vanuit een ander, voor hen veiliger land. Want vaak zijn deze vluchtelingen in andere omstandigheden veel minder kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan homoseksuele mannen of een alleenstaande moeder. Met wat extra ondersteuning en een andere omgeving kunnen zij in zo’n land meedraaien en een toekomst opbouwen.

rebuild_fb.jpg

Hoe werkt het dan?

Experts zien afspraken over hervestiging als een belangrijke stap vooruit in een Europese aanpak. Onderzoek toont namelijk aan dat hervestiging een goede manier is vanuit zowel sociaal als financieel oogpunt om levens op te bouwen.  

 

Zo werkt het ongeveer:

  • Stap 1: de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) selecteert kwetsbare vluchtelingen die in aanmerking zouden komen voor hervestiging volgens specifieke criteria.

  • Stap 2: De VN geeft een lijst van kandidaten aan overheden.

  • Stap 3: De autoriteiten in de landen beoordelen de voorgestelde kandidaten.

  • Stap 4: Als de landen de kandidaten accepteren, worden ze veilig overgebracht naar het land dat hen uitnodigt. Het land helpt hen om hun leven opnieuw op te starten.

Klinkt koe-l! Maar wat moet er dan veranderen?

Op dit moment hebben maar een paar Europese landen, waaronder Nederland, hun eigen hervestigingsprogramma. Maar een gezamenlijke aanpak is er niet. Samen met internationale organisaties zoals de International Rescue Committee en nationale organisaties zoals VluchtelingenWerk willen we voorstellen om als heel Europa gezamenlijk 108.000 vluchtelingen te hervestigen. 

In 2016 nam Europa slechts 15.000 vluchtelingen voor zijn rekening. Maar dat gaat hopelijk snel veranderen.

BenJerry_Vluchtelingen_Europa.jpg

Een grote kans

In Brussel zijn politici bezig met het opstellen van een hervestigingsprogramma voor Europa. Als we dit positief kunnen beïnvloeden, kunnen we als één Europa kwetsbare vluchtelingen sneller uit een benarde situatie verlossen. 

Maar… het voorstel voor een gemeenschappelijke aanpak wordt alleen aangenomen als het genoeg steun krijgt.

 

Wat kan jij doen?

Door de petitie te tekenen kan jij politici oproepen om als één Europa afspraken te maken voor de gezamenlijke hervestiging van vluchtelingen. Waar wacht je op? Klik hier om mee te doen en vraag je vrienden en familie hetzelfde te doen. Hoe meer mensen zich uitspreken, hoe groter de kans is dat politici goede afspraken maken!