4 manieren waarop klimaatverandering invloed heeft op onze watervoorziening én op ijs

August 30, 2016

BenJerry_HookedOnYou_water_web.jpg

De wondere wereld van water

Bij Ben & Jerry’s zijn we enorm fan van water. Zonder water is er geen fairrukkelijk ijs, maar zou ook al het andere waar we van houden niet kunnen overleven. Zoals gewassen, dieren en ecosystemen. Dat is een vreselijke gedachte en dat is één van de vele redenen waarom we ons zorgen maken om het water in onze wereld.

Gelukkig zijn we hierin niet de enige; deze week is het namelijk Wereld Water Week. In deze week komen bijna 300 organisaties van 130 landen samen in Stockholm. Zij praten met elkaar over de gevolgen van klimaatverandering voor onze meest kostbare natuurlijke bron, water.

De meeste gevolgen van klimaatverandering ken je waarschijnlijk wel: hogere temperaturen en stijgende zeespiegels. Maar daarnaast zijn er nog meer gevolgen, die net zo schadelijk zijn. Een van de grootste hiervan is de verwoesting van de wereldwijde waterstromen. Over de hele wereld is dit nu al aan de hand.

Hieronder hebben we de vier grootste waterproblemen door klimaatverandering voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

 

Overstromimng

Ons water beweegt constant tussen de oceanen en de lucht. Deze beweging komt door verdamping en regen. Wereldwijd stijgende temperaturen zorgen ervoor dat de lucht warmer wordt. Doordat warmere lucht meer vocht vasthoudt, verdampt er steeds meer water in onze atmosfeer. Meer verdamping zorgt voor grotere regenstormen, wat weer leidt tot een toename van rampzalige overstromingen. Met name in lagere gebieden en de kwetsbare kustregio’s van de wereld.

 

Droogte

Overstroming is slechts één van de problemen. Warmere temperaturen zorgen er namelijk ook voor dat onze aardbodem uitdroogt. En wanneer regen valt op een droge bodem, stroomt het regelrecht de rivieren in, zonder dat het door de grond wordt opgenomen. Hierdoor verdampt nog meer water en wordt de bodem alleen maar droger. Je kunt je voorstellen dat dit in combinatie met weinig neerslag in droge regio’s alleen maar zorgt voor nóg meer droogte

 

Smelten

Een derde probleem is die van de gletsjers en ijskappen. Hun belangrijke taak is om de warmte van de zon de ruimte in te reflecteren, waardoor ons klimaat mild blijft. Ze hebben eigenlijk dezelfde functie als een pint Hooked On You, die houdt ons hoofd ook koe-l.

Maar helaas zijn de gletsjers aan het smelten, wat ervoor zorgt dat onze zeespiegel stijgt. Gletsjers dienen als natuurlijke reservoirs voor wereldwijd vers water. In de winter slaan ze namelijk water op als ijs en in de zomer smelt dat ijs en verspreiden de gletsjers het water over alle oceanen. Maar dankzij de opwarming van de waarde, gaat dat verspreiden veel sneller dan de bedoeling is. Voor onze planeet betekent dat: meer water, meer verdamping en meer extreme weersomstandigheden. Het water is juist bedoeld om bevroren te blijven, net als ons ijs! Want if it’s melted, it’s ruined!

 

water_week_1.jpg

Voedselverspilling

De hoeveelheid water in de wereld neemt dus toe en dat heeft ook grote gevolgen voor de wereldwijde voedselvoorziening. Met name voor de mensen in armere regio’s en mensen die afhankelijk zijn van landbouw. Overstromingen verwoesten de gewassen, hittegolven drogen de graslanden uit en veel dieren overleven de hitte niet. Door mislukte oogsten en ongezond vee gaan grote mensenmassa’s zich verplaatsen. Hierdoor wordt de vluchtelingencrisis die we kennen, alleen maar groter.

Klimaatverandering is slecht nieuws en dat is nog zacht uitgedrukt. De effecten ervan worden groter dan de meesten van ons zich ooit kunnen voorstellen. Maar gelukkig is het niet te laat om actie te ondernemen!

 

Samen voor een betere wereld

In december 2015 kwamen wereldleiders samen in Parijs voor de Klimaatconferentie van Parijs. Dankzij de bijna 3,5 miljoen mensen die de Avaaz petitie hebben getekend, kwam het Klimaatakkoord van Parijs tot stand. Tot nu toe hebben 55 landen het akkoord ondertekend, maar dat is niet genoeg om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Het is belangrijk dat we de druk hoog houden, zeker nu Amerika zich heeft teruggetrokken uit het akkoord! We moeten nu meer dan ooit laten zien dat we staan voor een schonere en groenere toekomst. Dus teken de petitie vandaag en laat je stem horen!