One World, #AllFlavours

Het verhaal van Armen Melkonian

21 september 2017

BenJerrys_rebuilding_lives.jpg

Bij Ben & Jerry’s staan we voor een wereld met alle smaken mensen. Zo zetten wij ons wereldwijd al 30 jaar in voor het homohuwelijk, omdat we vinden dat ook liefde in alle smaken komt en mensen moeten kunnen houden van wie ze houden. Ook zetten we ons al eerder in om jongeren naar de stembus te krijgen, want democratie werkt alleen als iedereen meedoet.

Met onze campagne Home Safe Home zetten we ons in voor een bijzondere groep mensen die nog steeds niet veilig is, ook al zijn ze de oorlog in hun thuisland ontvlucht. Het gaat hier om een kwetsbare groep mensen, zoals (wees)kinderen, alleenstaande vrouwen en LHBT-ers.

Armen Melkonian (27 jaar) is één van deze mensen die na zijn vlucht uit Syrië nog steeds niet veilig was in Libanon. In Nederland is Armen eindelijk veilig en kan hij zijn wie hij wil zijn. We duiken met hem in zijn verhaal! 

 

De Europese Raad beslist binnenkort over een wetsvoorstel om als één Europa met een plan te komen. Om zo mensen die nog steeds niet veilig zijn, een thuis te bieden.  

Teken hier de petitie

voor het wetsvoorstel

‘De burgeroorlog in Aleppo was verwoestend. Mijn straat is zelfs twee keer gebombardeerd, later werd ook mijn werk geraakt. Voor de oorlog liep ik al gevaar om de gevangenis in te gaan vanwege mijn geaardheid, en wilde mijn familie me genezen van mijn ‘ziekte’. Nu met IS werd het alleen maar erger. Dat was de druppel… Angst overheerste, ook bij mij. Ik realiseerde me dat het op deze manier echt niet verder kon en dat ik hier weg moest.’

‘Op een gegeven moment heb ik mijn kans gepakt om te vluchten. Maar ook in Libanon was ik niet veilig. Als vluchteling ben je al een tweederangs burger, maar ik was ook nog eens homo. Ik liep daardoor extra gevaar. Toen hoorde ik over de mogelijkheid van “hervestiging” in Europa via de Verenigde Naties en kreeg ik voor het eerst weer een sprankje hoop. Na anderhalf jaar kreeg ik te horen dat ik in Nederland mocht gaan wonen.’

 

Ik voelde me zo onveilig dat ik niet meer durfde te dromen

Armen Melkonian

Het mooiste moment van mijn leven

‘Het was het mooiste moment van mijn leven, toen ik hoorde dat ik hierheen mocht. Ik ben Nederland direct gaan googlen Wauw, ik kon niet wachten om te gaan. Toch blijft het een gek gevoel, want ik heb wél de kans gekregen en anderen niet. Ik ken andere homo’s die nog steeds niet veilig zijn. Hetzelfde geldt voor alleenstaande vrouwen of (wees)kinderen. Daarom laat ik nu mijn gezicht zien, omdat ik de kans heb gekregen én omdat ik anderen hoop wil geven.'

‘Ik ben hier nu anderhalf jaar en ik had in mijn wildste dromen niet kunnen bedenken dat het zo zou zijn. Ik voelde me in Libanon zo onveilig dat ik niet meer durfde te dromen. Maar nu kan dat weer, ik heb eindelijk weer een toekomst.’ 

 

BenJerry_Bio Armen Melkonian 1.png

 

‘Wat ik zo fantastisch vind aan Nederland? Laat ik een paar dingen noemen:

  • Veilig zijn. Ik kan overal mezelf zijn. Samen met vrienden ga ik naar festivals, ik sta op het toneel, ik zing en ik vier hier de vrijheid!
  • De liefde. Die staat eigenlijk ook op de eerste plaats, want je welkom voelen is van levensbelang. In Nederland vond ik de liefde. Iemand waar ik de rest van mijn leven wel een ijsje mee wil eten.
  • Mijn studie. In september ben ik begonnen met mijn HBO-opleiding aan de Hotelschool The Hague. Ik vind het fijn om mijn eigen toekomst weer te kunnen bepalen en in alle vrijheid keuzes voor mijn leven te kunnen maken.
  • Mijn toekomst! Ik wil in Nederland wonen. Ik wil met mijn liefde zijn. Ik wil studeren, werken en carrière maken, eigenlijk zoals iedereen. Ik ben niet anders dan een Nederlandse man van 27 jaar: ik heb dezelfde dromen, wensen en uitdagingen. Ik heb misschien wat meer tijd nodig gehad om te kunnen zijn waar, wat en wie ik nu ben. Maar hier ben ik dan. Ik ben Armen Melkonian, een Syrische Armeniër die in Nederland woont en hier gelukkig is.’

Ik wil iedereen oproepen om de petitie te tekenen. Ik weet als geen ander wat het betekent om als vluchteling uitgenodigd te worden door een vrij land. Het is mijn redding geweest.

Armen Melkonian

Armen vertelt zijn hele verhaal op VluchtelingenWerk.nl in columns en filmpjes. 

 

Een wereld met alle smaken

Jeugdvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield, die Ben & Jerry’s in 1978 in Amerika begonnen, hebben zich altijd ingezet voor een wereld met alle smaken mensen Afgelopen jaar is in Europa de #AllFlavours campagne gelanceerd om de groeiende verdeeldheid in de wereld tegen te gaan. Wij geloven namelijk dat iedereen erbij hoort, ongeacht ras, geloof, nationaliteit of inkomen.

Vanuit die gedachte zijn we in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland de campagne Together for Refugees gestart. Hiermee willen we aandacht vragen voor een mensen op de vlucht, die nog steeds geen veilige plek hebben. Door hen te steunen willen we ze een veilige plek bieden om zichzelf te kunnen zijn. 

Teken hier de petitie

zodat mensen als Armen ook een veilige plek krijgen