Het realiseren van verandering
in onze industrie

Meer informatie over de recent geteste Ben & Jerry’s smaken

Er zijn recent berichten verschenen in de pers die aangeven dat er sporen van het bestrijdingsmiddel glyfosaat in ons ijs zijn gevonden. We willen onze fans over de hele wereld verzekeren dat onze producten veilig zijn om te eten en dat de gevonden waarden ruim onder alle globale voedselveiligheidsvoorschriften vallen. We vinden het belangrijk om wat extra context te geven en om jullie uit te leggen hoe glyfosaat in onze voedselketen terecht is gekomen. Ook willen we aangeven hoe de gevonden waarden in Ben & Jerry’s ijs zich verhouden ten opzichte van andere geteste voedingsmiddelen.

De testen, die in opdracht van de Organic Consumers Association (OCA) uitgevoerd zijn, tonen aan dat er sporen van glyfosaat in sommige van onze ijssmaken zit. Ten eerste willen we zeggen dat we teleurgesteld zijn, maar dat we niet verbaasd zijn. Nieuwe technologieën maken het mogelijk dat voorstanders, zoals de OCA, kunnen testen op steeds lagere traceringsniveaus voor een hoop chemische stoffen die worden gebruikt in de moderne landbouw. Dit is aan de ene kant handig, en helpt meer transparantie te krijgen over onze wereldwijde voedselketen. Maar, doordat je met deze technologie steeds lagere waarden kunt traceren, is het aan de andere kant belangrijk dat de resultaten van de onderzoeken in een bredere context geplaatst worden.

 

Je zou heel veel ijs moeten eten

De hoogste waarden die in de Verenigde Staten ontdekt zijn, is 1.74 ppb (part per billion). Dit houdt in dat je per dag 72.500 pints (500ml) Ben & Jerry’s zou moeten eten om aan het limiet van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid glyfosaat te komen. In de Europese Unie geldt een strengere norm voor glyfosaat waarden, namelijk een limiet die 4 keer lager is dan de Amerikaanse standaard. Ondanks de aanzienlijk lagere drempel, zou je alsnog 24.101 pints Ben & Jerry’s ijs per dag moeten eten om de Europese limiet te bereiken. Dit is gebaseerd op de hoogste aangetroffen traceringswaarden van 1.23 ppb in onze smaken. Nou houden wij van veel ijs eten (en dat doen we ook), maar zelfs wij zouden niet zoveel ijs op kunnen…

 

Laten we nog wat dieper duiken in hoeveelheden

Het is duidelijk dat de meeste mensen meer willen weten over het voedsel dat ze kopen, en daar hebben ze ook recht op. De waarheid is, dat dit soort testen dus geen slechte zaak is. Het geeft ons allemaal meer informatie over ons moderne voedselsysteem. Maar, het is echter wel belangrijk dat dit soort resultaten gebruikt worden om te informeren en niet om mensen onnodig bang te maken. Wij vinden dat wanneer deze resultaten uit de context gehaald worden, ze vaak minder waardevol zijn. Zo weten we dat de sporen die in de Ben & Jerry’s producten gevonden zijn ruim onder de wereldwijde veiligheidslimieten zitten. En, de gevonden waarden zitten ook ruim onder de waarden, die in andere – veelgebruikte – voedingsmiddelen voorkomen. Recente testen van een aantal Duitse bieren of veelgebruikte ontbijtgranen, lieten veel hogere waardes zien, in deze laatste zaten zelfs waardes die 1000 keer zo hoog waren. Zelfs producten die biologisch geproduceerd worden, en dus geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen, zijn positief getest op glyfosaat. Simpelweg door de hoeveelheid glyfosaat in de omgeving. Wij vinden dat de testresultaten die door de OCA zijn vrijgegeven betekenisvoller zijn wanneer zij in de juiste context geplaatst worden.

 

We vinden het belangrijk dat je dit weet…

Maar laten we duidelijk zijn, niets van dit alles is een excuus of een strategie. We nemen het blootstellen aan chemische stoffen erg serieus, en we weten dat onze fans dat ook doen. Dat is waarom wij hebben toegezegd om uiterlijk in 2020 te stoppen met de inkoop van glyfosaat-gedroogde ingrediënten voor al onze producten, wereldwijd. Bovendien lanceren we in 2018 in de Verenigde Staten een nieuwe productlijn, met als basis 100% biologische zuivel. Deze maatregelen zijn de volgende stappen in ons doel om de voedselketen te blijven verduurzamen. En we blijven hiermee doorgaan…