Hervestiging: een stap in de goede richting

together_for_refugees_02_720x378_72_RGB_720x378_72_RGB.jpg

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er wereldwijd steeds meer mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Volgens de Verenigde Naties gaat het om 65 miljoen mensen, meer dan het totaal aantal mensen dat in het Verenigd Koninkrijk woont. Dat kan toch niemand koud laten?

Wij zijn ijsmakers en houden in principe van kou, maar niet als anderen daar de dupe van worden. Daarom vinden we het belangrijk om ons voor mensen op de vlucht in te zetten die ook op de plek waarnaartoe ze gevlucht zijn nog steeds niet veilig zijn. Helaas is een oplossing hiervoor vinden niet zo eenvoudig. Maar onze ogen sluiten voor wat er op dit moment gebeurt, is ook geen optie en we denken dat we ergens moeten beginnen.

Er zijn op dit moment een aantal concrete plannen, waarmee de situatie van een specifieke groep mensen die de oorlog ontvlucht is, en nog steeds in moeilijke omstandigheden verkeren, structureel verbeterd kan worden. Wij willen met een petitie politici in Brussel oproepen hier met elkaar goede afspraken over te maken. Zo kunnen deze mensen in veiligheid hun leven heropbouwen.

 

Over wie gaat het hier?

Het gaat hier over vluchtelingen die onder zeer moeilijke omstandigheden verkeren. Het grootste deel van mensen die oorlog en geweld ontvluchten vindt een onderkomen in de regio. Maar onder hen zijn veel mensen die in die regio nog steeds niet veilig zijn, simpelweg omdat ze zijn wie ze zijn. Dit zijn bijvoorbeeld LHBT-ers (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders), maar ook alleenstaande moeders of (wees)kinderen. Zij behoren volgens de Verenigde Naties tot de meest kwetsbare groepen ter wereld en hebben met spoed een plek nodig waar ze hun leven veilig kunnen opbouwen. Wij vinden dat we deze mensen moeten helpen.

Teken hier de petitie

voor het wetsvoorstel

Wat is hervestiging en hoe gaat het in zijn werk?

Voor deze specifieke groep is ‘hervestiging’- een uitnodiging van een voor hen veilig land krijgen - de laatste hoop om in veiligheid te leven. Hervestiging is niet dé oplossing voor migratie, maar is in ieder geval een stap in de goede richting. Daar zijn heel veel internationale organisaties het over eens. Het zorgt ervoor dat we verantwoordelijkheid kunnen nemen voor een groep mensen die duidelijk in de knel zit en geen kant op kan. 

Deze stappen worden doorlopen:

Stap 1: op basis van specifieke criteria selecteert de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) kandidaten die in aanmerking zouden komen voor hervestiging.

Stap 2: Overheden krijgen van de VN een lijst met deze kandidaten.

Stap 3: De voorgestelde kandidaten worden beoordeeld door autoriteiten in de landen.

Stap 4: Als het land de kandidaat accepteert, wordt er een veilige overtocht naar het land dat hen uitnodigt geregeld. Het land helpt om hun leven opnieuw op te bouwen.

 

Dat klinkt super! Wat moet er dan gebeuren?

Op dit moment bieden sommige Europese landen hervestigingsplaatsen aan. Maar nog lang niet allemaal en de hervestigingen zijn heel laag, ook in Nederland. Samen met nationale en internationale organisaties zoals de International Rescue Committee (IRC) en VluchtelingenWerk Nederland vragen wij Europa om hier goede afspraken over te maken.

 

Jij kunt helpen!

Met jouw hulp kunnen wij politici in Brussel vragen om te helpen de toekomst van deze specifieke groep mensen te verbeteren. Dat is natuurlijk niet de oplossing voor alle issues. Maar het is in ieder geval een begin. Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe groter de kans is dat we echt een verschil kunnen maken. Waar wacht je dus op? Teken nu de petitie en vraag je familie en vrienden om hetzelfde te doen! 

Teken hier de petitie

voor het wetsvoorstel