13 ijsfeitjes die je wílt weten!

1 november 2017

Al 40 jaar brengen wij heel veel tijd door met ijs. En verrassend genoeg hebben we er in al die jaren heel veel feitjes over ontdekt. Feitjes die we kunnen gebruiken om iedereen in de wereld van fairrukkelijk ijs te voorzien! Je kunt ons dus gerust ijsexperts noemen. Ben je er klaar voor om nieuwe dingen te ontdekken? Hieronder delen we onze 13 favoriete ijsfeitjes met je:

 1. IJshoorntjes zijn uitgevonden in 1904 op de World’s Fair in St. Louis in Amerika De verkopers van de fair vonden een ijshoorntje de perfecte oplossing om bezoekers te laten genieten van een ijsje on-the-go. Wij zijn ze eeuwig dankbaar voor deze koe-le uitvinding!

 2. In Nieuw-Zeeland wordt het meeste ijs ter wereld gegeten. Mensen eten daar maar liefst meer dan 28 liter ijs per persoon per jaar!

 3. Na Nieuw-Zeeland volgt Amerika, met maar liefst 22 liter per jaar. Dat zijn 44 fairrukkelijke pints, yiiihaaa!

 4. Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië. Geen wonder dat we deze klassieker verwerken in veel van onze smaken, zoals Cookie Dough, de nummer 1 smaak van Nederland.

 5. Ons ijs is niet voor niets zo romig. Er is maar liefst 3 liter volle melk nodig om een liter ijs te maken!

 6. Is het je ooit opgevallen dat ons ijs verandert wanneer het smelt en daarna opnieuw bevriest? Dat komt door de kleine luchtbelletjes die het ijs zo zacht en fluffy houden. Wanneer het ijs smelt, ontsnapt de lucht uit die luchtbelletjes. Als je het dan vervolgens opnieuw invriest, is het ijs minder smooth. Er zit maar één ding op dus: gewoon de hele pint in 1 keer opeten! (Blame it on the science!)

 7. Wist je dat -12,22 tot -13,33 graden de beste temperatuur is om je ijs te scheppen en te delen met je vrienden? Tipje van onze Flavour Guru’s!

 8. Je hebt vast wel eens een brain freeze gehad omdat je een pint Hooked On You te snel op hebt gegeten. Benieuwd waardoor dat komt? Als koud eten je gehemelte raakt, spannen de bloedvaten tussen je mond en je hersenen zich aan. Ze vullen je hersenen dan met extra bloed, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Een goede tip: druk je tong tegen je gehemelte aan: dan warmen de aderen weer op!

 9. Thomas Jefferson is de eerste Amerikaan ooit die een ijsrecept heeft opgeschreven. Uiteraard was het de klassieker vanille! (waarschijnlijk omdat Vanilla Pecan Blondie toen nog niet bestond...)

 10. De grootste ijshoorn ooit is 3 meter hoog! Dit wereldrecord werd in 2015 gehaald in Noorwegen. Daar willen we zeker wel een hapje van proberen!

 11. Heb je je ooit afgevraagd waarom we zoveel chunky smaken hebben? Dat hebben we aan Ben te danken, één van onze oprichters. Hij heeft anosmie, wat betekent dat hij geen reukvermogen heeft en ook bijna niets proeft. Waar hij dus wel van kan genieten? De fairrukkelijke chunks! En met hem vele anderen…

 12. Volgens NASA is ijs één van de drie etenswaren die astronauten het meest missen wanneer ze op missie zijn. De andere twee? Pizza en frisdrank!

 13. Per jaar ontvangen we maar liefst 13.000 smaaksuggesties van jullie! En we lezen ze allemaal, ook de grappigste smaken. Heb jij ook een idee? Laat het ons dan zeker weten!