Loop jij kans op deze
ijs gerelateerde blessures?!

15 augustus 2017

Meestal zorgt het eten van ijs voor niets anders dan euforie. Chunky Monkey na het eten? Geluksmoment! Een beetje Strawberry Cheesecake als tussendoortje? Geen probleem! Een beetje Vanilla Pecan Blondie als toetje bij jouw verjaardagsdinertje? Overal blije gezichten. 

Maar heel af en toe gebeurt er een ramp…En met een ramp bedoelen we die grote, vervelende, stomme ijsblessures... Geloof ons, een brain freeze is nog maar het begin. 

ijs-blessures_benjerry_01.png

Scoopers elleboog

De scoopers elleboog komt niet alleen voor bij ijscheppers in de Scoop Shop of op Free Cone Day (al komen de patiënten die hieraan lijden hier wel vaak vandaan). Symptomen zijn een verkrampte, pijnlijke elleboog grenzend aan de hand waarmee het ijs geschept is. Hoe behandel je dit? Bind een aantal pints om je elleboog voor wat extra verkoeling! 

Koude handen

Probeer je een scoopers elleboog te voorkomen door direct uit de pint te eten? Dat is een goed idee, totdat je last krijgt van koude handen. Patiënten die hier last van hebben, praten over gevoelloosheid in de handregio, meestal veroorzaakt door het constant vasthouden van een koude pint. Om dit gevoel te laten verdwijnen wordt aangeraden een warme mok met chocolademelk vast te houden. Het toevoegen van een bolletje ijs is optioneel. 

Milkshake spetters

Wanneer je liever nippend geniet van de ijseuforie, is een milkshake de perfecte oplossing. Er kan dan helaas wel een ramp gebeuren in de vorm van de gevreesde milkshake spetters. Heb je de deksel  van de blender niet helemaal goed dicht gedaan? Knoeide je bij het inschenken? Mogelijke symptomen zijn: vlekken op je shirt of broek en mogelijk een klodder op je aanrecht. Zelfs een handdoek of een extreem gefocuste tong die de spetters probeert op te vangen, kan deze schade niet voorkomen. 

Brain Freeze

We weten hoe makkelijk het is om net iets te enthousiast te worden van die pint Cinnamon Buns en hem te gulzig leeg te eten. En dan... BOEM! – je wordt geraakt door een pijnlijk gevoel in je hoofd. Het voelt alsof je hersenen bevriezen! Het goede nieuws? Wacht een paar seconden en de symptomen zullen weer verdwijnen. Dit wil trouwens niet zeggen dat het niet nog een keer gebeurt als je in het vervolg niet wat rustiger aan doet…

Druipende kin

Vind je het ook zo lekker als je ijs lekker zacht is? Ja, wij ook. Daardoor weten we maar al te goed wat het ‘druipende kin syndroom’ inhoudt. Om er zeker van te zijn dat je het ijs op hebt voordat het vloeibaar is geworden, kunnen er af en toe wat druppels op je kin terecht komen. Maar… dat is het meer dan waard. Toch?

Gekneusde teen

Kijk uit! Lopen terwijl je helemaal in de ban bent van je hoorntje, milkshake of bakje ijs kan gevaarlijk zijn. Deze handeling kan een ‘door ijs veroorzaakte gekneusde teen’ tot gevolg hebben. Een extreme schreeuwpartij die ongeveer vijf minuten aanhoudt zou het probleem moeten oplossen, maar lieve ijsliefhebbers, het is nog slimmer om in de toekomst wat beter op te letten als je loopt.

Gebroken hoorntje

Maar zelfs zitten kan ook gevaarlijk zijn. Is het je ooit opgevallen dat de onderkant van een hoorntje best spits is? Laat je hem uit je handen vallen, dan kan er zomaar een hoorntje in je broek komen. Symptomen zijn over het algemeen niet heel ernstig (behalve voor degene die de was doet). Het leven van je hoorntje staat misschien wel op het spel…  

Bevroren schoot

Bij ijsliefhebbers met echt heel veel pech komt de ‘bevroren schoot aandoening’ vaak samen voor met het ‘hoorntje in de broek’ ongeval. Symptomen zijn een extreem ijzig gevoel in je onderbuik, samen met ijsdruppels die op je broek vallen. Op zoek naar de vlekkenverwijderaar!

Vinger kramp

Soms is het lepelen van hapjes ijs in je mond gevaarlijker dan je denkt. Een poging om je lepel door het bevroren ijs heen te drukken of de jacht op precies die specifieke chunk onderin de pint kan zorgen voor onplezierige vingerkramp. Experts raden aan de vinger te laten rusten totdat je de kramp weg voelt trekken. Of in ieder geval zolang je je buik onder controle kunt houden. 

Verrekte tong

Knoeien en spetters die in het rond vliegen zijn niet de enige risico’s die komen kijken bij het maken van een milkshake. Er bestaat ook nog zoiets als ‘een verrekte tong’. Als je je shake te dik maakt, krijgt zelfs de meest ervaren tong het ijs niet omhoog gezogen door je rietje. Geef je tong rust en voeg wat extra melk toe. 

 

We zouden willen dat ijs alleen maar voor euforie zou zorgen, maar zelfs bij het eten van een pint Half Baked ligt het gevaar op de loer. Let dus goed op, ijsliefhebbers. Heb je ervaring met één van deze ijs gerelateerde blessures? Laat het ons weten vis @BenJerrysNL