Het kan ook anders:
positieve verhalen over het klimaat

tackle_climate_change_720x378_72_RGB.jpg

Als je de krantenkoppen leest, lijken de afgelopen jaren, en met name 2017, geen goede jaren te zijn wat betreft het aanpakken van klimaatverandering. Maar, er zijn gelukkig ook positieve verhalen te vertellen. Dus, als je een dosis hoop nodig hebt, zijn hier een succesverhalen die je misschien gemist hebt!

Vorig jaar kreeg President Donald Trump de meeste aandacht. Hij trok zich in juni terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Volgens hem was het niet goed voor Amerika. Maar zou klimaatverandering als alternatief beter zijn?

Amerika is de op een grootste vervuiler in de wereld, dus dit kon weleens voor problemen zorgen. Maar in het land begonnen protesten. Twintig Amerikaanse staten wilden wel meedoen met de originele deal. Meer dan 350 burgermeesters (die meer dan 66 miljoen mensen vertegenwoordigden) lieten hun stem horen en zeiden dat ze nog steeds de verspreiding van koolstofdioxide tegen wilden gaan. Heel veel bedrijven volgden hun voorbeeld. Jammer genoeg voor Trump, lijkt het erop dat niet iedereen aan zijn kant staat. Meer Amerikanen werken aan zonne-energie dan kool, gas en olie gecombineerd. De staten die het meeste windenergie produceren zijn allemaal republikeins. Elke 2,5 minuut komt er weer een zonnepaneel bij in Amerika!

Niet alleen in Amerika is duurzame energie populair, ook in China werd er vorig jaar het grootste zonne-energiepark ter wereld aangezet. De 4 miljoen zonnepanelen kunnen 200.000 huishoudens van energie voorzien. In het Verenigd Koninkrijk wekken in Aberdeen vijf drijvende windturbines energie op en in Liverpool werden gigantische turbines van 195 meter geïnstalleerd (deze dreven niet). Eén slag van hun wieken zorgt ervoor dat een huis 29 uur lang van energie is voorzien. Zonne-energie heeft zichzelf bewezen in een paar van ‘s werelds grootste rampen. Telefoonopladers op basis van zonne-energie helpen vluchtelingen in Griekenland bijvoorbeeld contact te houden met hun geliefden. En na een cycloon hielpen zonnekoelkasten in de ziekenhuizen in Fiji de medicijnen koel te houden. In Puerto Rico hielp zonne-energie na orkaan Maria met het herstellen van het communicatienetwerken van de brandweer.

Groener reizen is ook een belangrijk punt. Engeland, Frankrijk en India maakten bekend dat ze auto’s die op benzine en diesel rijden in de toekomst gaan verbieden. Engeland en Frankrijk zullen vanaf 2040 alleen nog elektrische auto’s verkopen. In Noorwegen is die deadline 2025. Ook Nederland doet mee, zo zijn er in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam milieuzones gemaakt waar vervuilende auto’s niet in mogen.

Na 114 jaar hard werken, werd de oudste veerboot van Finland het eerste elektrische passagiersvoertuig van het land. In India haalt de Delhi metro 90% van zijn verbruik uit zonne-energie en in Londen zijn de eerste elektrische zwarte taxi’s al gespot! Ook bij grote instituten besteden ze hun geld duurzamer. De universiteit van Bristol besloot dit jaar om geen investeerder meer te zijn in fossiele brandstoffen. In plaats daarvan investeren ze het geld nu in bedrijven die vervuiling verminderen! Ierland werd het eerste land dat hun investeringen in fossiele brandstoffen vaarwel zei.

We moeten niet vergeten dat, ondanks al het succes, we nog steeds een enorme impact hebben op klimaatverandering. Bosbranden in Zuid-Europa en California, orkanen in de Cariben en 2017 was zelfs het warmste jaar ooit.

Er zijn genoeg succesverhalen, maar er is nog een lange weg te gaan om klimaatverandering tegen te gaan. Verdiep je dus in klimaatverandering, want elk klein gebaar telt.

Deze blog is geschreven door onze climaatactivist-vrienden bij 10:10 Climate Action.