8 verrassende acties die we deden om een verschil te maken

January 20, 2020

Wij houden van euforische ijssmaken. Het liefst stoppen we onze ijsjes vol met karamel swirls, fudgy chunks, en verzinnen we bizarre namen. Die eigenwijsheid zit in het DNA van onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield - en zit al 40 jaar in alles wat we doen, wat veel meer is dan alleen het maken van ijs! Soms leidt dat tot verassende momenten. 

 

 1. Fairrukkelijke ijsjes krijgen een make-over omdat liefde in alle smaken komt 2009-2015

  Love is Love! Over de jaren heen hebben we smaaknamen regelmatig hernoemd om de LHBTQ beweging te steunen, bijvoorbeeld om het homohuwelijk promoten. In 2009 veranderden we de naam Chubby Hubby naar Hubby Hubby toen in de staat Vermont, waar onze roots liggen. En jawel….het homohuwelijk werd uiteindelijk goedgekeurd. In 2012 ondersteunden we het homohuwelijk in het VK met de smaak Apple-y- Ever After, en in 2013 met I Dough I Dough in Australie en Engage-mint party in Engeland. In Nederland lanceerden we in 2017 de smaak Hooked on You, waarbij een deel van de opbrengst gaat naar het COC. 

 2. IJS je stem op! Oprichters Ben en Jerry gearresteerd tijdens het Democracy Awakenings protest, 2016

  In de boeien geslagen? Yup. In 2016 demonstreerden oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield in de Democracy Awakenings protesten in Washington. Hun boodschap: dat democratie alleen werkt als iedereen meedoet en dat geld en politiek niet samengaan. Zoals Ben Cohen zelf zegt: “We hebben geleerd dat er in ons land niets verandert, en politici niet luisteren, totdat mensen hun eigen lichamen op de frontline zetten en gearresteerd worden”. En zo geschiedde.

 3. Een onbreekbare regenboog voor LHBTQ rechten, 2018

  Enkele jaren geleden was een kunstwerk op het Zbawiciela Plein in Warschau, Polen zo vaak vernield, dat het werd weggehaald. Een somber moment voor onze LHBTQ vrienden en collega’s. Wij wilden graag iets doen. In 2018 installeerden we met partners een onbreekbare regenboog voor de Pride maand, gemaakt van een hologram, licht en water. Net zo groot als het origineel, werd dit een symbool voor hoop en steun aan de Poolse LHBTQ gemeenschap. 

 4. Onderwater activisme Down Under, 2014

  Toen Australië een plan goedkeurde om een kolencentrale genaamd Abbot Point Coal Terminal uit te breiden - en daarbij 3 miljoen kuub afval in het Great Barrier Reef te deponeren (en Australië’s afhankelijkheid van kolen langer te laten duren) werden we daar bepaald niet vrolijk van. Daarom gingen onze collega’s de weg op met onze ijswagens en lanceerden de Fight For The Reef Scoop Tour om mensen te vragen om actie te ondernemen. We stuurden zelfs twee ‘koeien’ onder water voor de natste foto ooit door ons gemaakt. 

 5. If it’s melted, it’s ruined: ‘s werelds grootste Baked Alaska, 200

  In 2005 was de regering in de VS bezig om het Arctic National Wildlife reservaat in Alaska open te stellen voor olieboringen. Niet OK vonden wij, dus we doken in onze ijsvoorraad en onze collega’s maakten de wereld’s grootste Baked Alaska, en zetten het op de stoep bij het Capitool, voor consumptie door de actievoerders. 

 6. Klonen? Niet Koe-l! Protest in Capitol Hill 2007

  In 2007 vond de Food en Drug Administration in de VS het OK om melk en zuivel te verkopen van gekloonde dieren. Wij waren niet OK met dit idee. Daarom lanceerden we een ‘ Truth or Clone’ demonstratie, waarbij we een kudde van collega’s en actievoerders naar Washington stuurden om van zich te laten horen. 

 7. Food Fight Fudge Brownie- voor GMO labelling, 2014

  Wij vinden dat je het recht hebt om te weten wat je eet. Klinkt logisch, toch? Daarom staan wij achter wetgevingen over het duidelijk vermelden van gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GMOs) in voedsel. In 2014  was de staat Vermont (waar onze oprichters wonen en werken) de eerste staat in de VS waar een wet is aangenomen over transparantie over deze GMOs. Maar de inkt van de wet was nog niet opgedroogd of een juridische strijd brak los. Wij doopten onze Chocolate Fudge Brownie om tot Food Fight Fudge Brownie om het gevecht voor behoud van de wet te steunen en aandacht te vragen voor het belang van GMO labelling. 

 8. Save Our Swirled met een groene scooptruck on tour, 2015

  2015 was een belangrijk jaar binnen de klimaatbeweging. Wereldleiders kwamen dat jaar samen in Parijs om het Akkoord van Parijs te tekenen, een afspraak om de broeikasgassen te reduceren en klimaatverandering aan te pakken. Wij verbouwden een eclectische, emissie-vrije Tesla van het Model S tot onze ijscokar en trokken de VS door. We wonnen handtekeningen voor partner Avaaz en vroegen politici zich te commiteren aan 100% duurzame energie in 2030. We deelden onderweg ook nog onze Save our Swirled ijsjes uit, opgedragen aan de klimaatbeweging.