Cone Together for Refugees:
5 redenen waarom gezinshereniging er nu toe doet!

FINAL_families_belong_together_779x400.jpg

Sommige dingen zijn gewoon niet logisch. Zoals cookie dough zonder dough. Of gevluchte gezinnen die onnodig lang van elkaar gescheiden zijn zonder te weten wanneer ze elkaar weer zullen zien.

Dat is namelijk nu het geval in Nederland. Gevluchte gezinnen komen in Nederland terecht in een wirwar van onnodige bureaucratie en regels rondom gezinshereniging. Soms kan dit wel 2 jaar in beslag nemen, terwijl het maar een half jaar hoeft te kosten. Hierdoor blijft een gezin onnodig lang gescheiden van elkaar. 

Gezinshereniging? Say what? Wacht! Stop niet met lezen! Misschien klinkt het woord zelf wat ingewikkeld. Maar het valt mee, en het is wel belangrijk om hier iets meer van te weten en om er vervolgens voor te zorgen dat gevluchte gezinnen weer veilig bij elkaar kunnen zijn. 

We leggen in 5 punten uit waarom gezinshereniging nu je aandacht verdient!

 

 1. We besparen gezinnen die moeten vluchten voor onderdrukking, oorlog en geweld een onnodige en levensgevaarlijke reis.

  Iemand die vreest voor zijn leven, heeft soms geen andere keus dan te vluchten. Maar de vluchtreis is vaak gevaarlijk. Veel mensen die gevlucht zijn uit landen waar oorlog of onderdrukking heerst, willen hun gezinsleden het liefste die reis besparen. Een van de ouders besluit dan vooruit te reizen in de hoop veilig aan te komen in Europa. Van hieruit proberen ze dan hun gezin veilig over te laten komen. Dat proces heet gezinshereniging. Een proces dat snelle en veilige gezinshereniging mogelijk maakt, is onderdeel van de structurele oplossingen om mensen die oorlog en geweld ontvluchten, een veilige plek te geven zonder hun leven in de waagschaal te stellen.

 2. Vluchtelingen kunnen hun leven in Nederland meestal niet beginnen zolang de mensen van wie ze houden niet veilig zijn.

  Nederland bescherming vinden, zijn veilig en hoeven niet meer voor hun eigen leven te vrezen. Maar ze maken zich wel grote zorgen over familieleden die zijn achtergebleven. Zolang hun gezin nog gevaar loopt, is het natuurlijk heel moeilijk om een leven op te bouwen in Nederland. Rust vinden, kan pas als iedereen veilig is.

 3. De overheid heeft een plicht om gevluchte gezinnen samen te brengen .

  Het recht op een gezinsleven is een mensenrecht. Dat recht is zo belangrijk, dat het al lange tijd is vastgelegd in internationale verdragen en Europese richtlijnen. De overheid heeft vervolgens de plicht om op een snelle, menselijke en veilige manier gezinnen weer bij elkaar te brengen.

 4. In Nederland zijn gezinnen onnodig lang gescheiden van elkaar.

  Op papier is gezinshereniging in Nederland goed geregeld. Maar de praktijk is anders. Hierdoor kan een proces dat op papier dat binnen een half jaar geregeld zou kunnen zijn , tot wel 2 jaar in beslag kan nemen. En daardoor blijven gezinnen onnodig lang van elkaar gescheiden. De Covid-19 pandemie heeft de druk opgevoerd: wachtlijsten lopen op, en veel ambassades die een belangrijke rol spelen zijn gesloten waardoor gezinnen hun visum niet kunnen ophalen.

 5. Verandering is echt mogelijk: gevluchte gezinnen kunnen niet alleen sneller, maar ook beter en veiliger samen zijn.

  Het hoeft niet zo te zijn. De Nederlandse overheid heeft zelf de keuze om het proces sneller, soepeler en veiliger te maken en zo gezinnen weer bij elkaar te brengen. Zo kan dubbel werk bij aanvragen voor iedereen voorkomen worden en hoeven mensen niet onnodig lang te wachten. Lees meer over wat UNHCR zegt over wat de overheid nu kan doen.

Waarom zegt een ijsmaker hier iets over?

Ben & Jerry’s staat voor (h)eerlijk ijs, en nog veel meer. We zetten ons in voor een duurzame wereld waarin liefde in alle smaken komt, racisme geen thuis heeft en vluchtelingen welkom zijn. Het activisme is sinds 1978 in ons ijs gebakken door onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield. We maken ons al jarenlang hard voor mensen die door het systeem in de knel zitten en steunen een groeiend aantal organisaties die het systeem structureel willen veranderen. 

Lees hier meer over waarom we dit doen, of bekijk de video van onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield op het Global Refugee Forum van UNHCR in Genève in december 2019.