#SOSMoria: roep politici op om de basisrechten van vluchtelingen niet te vergeten.

21261 Blog SOSMORIA 779x400.jpg

Ýiiihaa! Mogen we je aandacht voor iets belangrijks? Ja, de wereld is op dit moment bizar, maar 17 maart is toch echt een dag om even goed op te letten. Dan zijn namelijk de landelijke verkiezingen. Jouw kans om te laten horen wat jij belangrijk vindt. Zoals een toekomst die voor iedereen (nog) mooier is.

Bij Ben & Jerry’s komen we op voor mensen die in de knel zitten. Zoals mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking. Ook voor hen zijn deze verkiezingen een belangrijk moment. En jouw stem kan een verschil maken! 

Sta jij net als wij voor een menswaardige toekomst waarbij we de rechten van vluchtelingen niet vergeten? Dit is je kans om politici te vragen hetzelfde te doen!

Alarm

Met de verkiezingen staat er nogal wat op het spel. Want: wat doet het volgende kabinet om de soms jarenlange wachttijden in asielprocedures te verkorten? En maken politici zich hard om gevluchte gezinnen weer veilig bij elkaar te brengen? 

De verkiezingen bepalen ook wat Nederland doet voor de vluchtelingen aan de grenzen van Europa. Organisaties zoals Oxfam en het Griekse Council for Refugees hebben eerder al alarm geslagen over de inhumane omstandigheden op de Griekse eilanden. Vluchtelingen hebben per direct een menswaardige plek nodig om te leven, maar ook duidelijkheid over hun toekomst.

#SOSMoria

Bijna 50.000 Europese burgers en 7000 artsen ondersteunden vorig jaar de noodoproep #SOSMoria van twee Nederlandse artsen om vluchtelingen op de Griekse eilanden direct te evacueren. De overheid zei nee. 178 Nederlandse gemeenten gaven aan dat zij plek hadden om kinderen op te vangen. Weer zei de regering nee. 

In een nieuw opgebouwd kamp Moria wachten ondertussen mensen, waaronder gezinnen en kinderen, nog steeds op actie van onze politici onder erbarmelijke omstandigheden.

Dat hoeft niet zo te zijn. Politici kunnen nu andere keuzes maken. Zij kunnen kiezen voor structurele oplossingen, waar mensenrechten van ieder mens, ongeacht afkomst, huidskleur of religie ertoe doen.

Together for Humanity!

Dit is het moment! In de aanloop naar de verkiezingen steunen wij de noodoproep van #SOSMoria. Zij vragen politici om een einde te maken aan de onmenselijke situatie op de Griekse eilanden. Ook vragen ze politici op een belofte te maken. Een belofte om te zorgen voor onderdak, onderwijs en zorg voor mensen op de vlucht. 

Help je mee?

#IkBeloof #SOSMoria #standwithrefugees

Waarom zegt een ijsmaker hier iets over?

Ben & Jerry’s staat voor (h)eerlijk ijs, en nog veel meer. We zetten ons in sinds de oprichting in voor een duurzame wereld waarin liefde in alle smaken komt, racisme geen thuis heeft en vluchtelingen welkom zijn. We maken ons al jarenlang hard voor mensen die door het systeem in de knel zitten en steunen een groeiend aantal organisaties die dit structureel willen veranderen.  Hier kun je een podcast luisteren van onze oprichters waarom we dat doen.

Enkele Jaren geleden hebben we ons uitgesproken om op te komen voor de rechten van vluchtelingen in Europa. Lees hier meer over onze Ice Academy, of hier over onze meest recente campagne met UNHCR Nederland.  Of Bekijk de video van onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield op het Global Refugee Forum van UNHCR in Genève in december 2019 waar we onze belofte hernieuwden.