We werken samen met Fairtrade om boeren te steunen op hun weg naar een leefbaar inkomen

Woman cutting cocoa

Sinds Ben en Jerry in 1978 begonnen met het maken van ijs in een verlaten benzinestation, is het ons doel geweest om het best mogelijke ijs te maken op de best mogelijke manier. En een groot deel van dat doel is ervoor te zorgen dat iedereen die een hand heeft in het maken van onze smaken een eerlijk deel van de winst krijgt.

Om te beginnen zijn al onze smaken Fairtrade gecertificeerd, wat betekent dat de kleine boeren die de suiker, cacao, vanille, koffie en bananen produceren die we gebruiken een Fairtrade premie krijgen bovenop de normale aankoopprijs voor hun oogst. We gaan nog een stap verder met onze Living Income Accelerator, een uniek fonds dat we in samenwerking met Fairtrade hebben opgezet. Samen bevorderen we werk dat een leefbaar inkomen en een waardig leven bevordert voor boeren die de ingrediënten produceren die onze ijssmaken zo heerlijk maken.

 

De noodzaak van een leefbaar inkomen 

Wat is eigenlijk een leefbaar inkomen? Een leefbaar inkomen is genoeg om alle gezinsleden een fatsoenlijke levensstandaard te kunnen bieden. Dat betekent een voedzaam dieet, schoon water, fatsoenlijke huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en andere essentiële behoeften, plus een beetje extra voor noodgevallen en spaargeld zodra de kosten van de boerderij zijn gedekt.

Helaas zijn veel boeren door de ongelijkheid in de wereld in een destructieve cyclus terechtgekomen, waardoor ze in extreme armoede blijven leven: Ze kunnen het zich niet veroorloven om te investeren in meer vooruitstrevende landbouwmethoden of zich aan te passen aan de klimaatverandering, wat op zijn beurt hun inkomen ernstig beperkt en een enorme druk legt op hun gemeenschappen. De mondiale grondstoffenmarkten zijn berucht om hun volatiliteit, zodat de boeren nooit van jaar tot jaar weten hoeveel inkomsten zij uit hun gewassen zullen halen. Door armoede aan te pakken, kunnen boeren een stabiel inkomen verdienen, wat betekent dat hun gemeenschappen opbloeien, ze het zich kunnen veroorloven om klimaatbestendigheid in hun landbouwactiviteiten in te bouwen, ze een einde kunnen maken aan arbeidsovertredingen en een rechtvaardigere samenleving kunnen opbouwen.

Met de Income Accelerator werken we samen met onze partners bij Fairtrade om de inkomenskloof te dichten en ervoor te zorgen dat onze ingrediëntenproducenten een volwaardig en waardig leven kunnen leiden. De premie voor een leefbaar inkomen betaalt boeren een extra bedrag bovenop de Fairtrade Premium - geld dat ze kunnen gebruiken om te investeren in hun landbouwactiviteiten en gemeenschappen op basis van hun specifieke lokale behoeften. Bovendien stelt het ons in staat relaties op te bouwen met boerencoöperaties en de boeren en de specifieke uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd te leren kennen.

Bij Ben & Jerry's gebruiken we een bedrijfsmodel dat we een gekoppeld welvaartsmodel noemen. Dit betekent dat terwijl wij welvarend worden van het maken van heerlijke ijssmaken, we hard werken om ervoor te zorgen dat alle mensen die een hand hebben in het maken van onze smaken - van de ingrediëntenboeren tot de productiemedewerkers en daarbuiten - ook welvarend worden. De Living Income Accelerator is een onderdeel van onze reis naar dat doel. Ervoor zorgen dat boeren niet vastzitten in een cyclus van extreme armoede is belangrijk voor ons als een op waarden gebaseerd bedrijf en ondersteunt onze missie van gekoppelde welvaart. We gebruiken ons wereldwijde platform ook om te pleiten voor veranderingen in de hele sector, omdat boeren overal een betrouwbaar inkomen verdienen waarmee ze zich kunnen ontplooien.

Woman walking in the crops

Onze reis beginnen met cacaoboeren

Toen we voor het eerst begonnen met het onderzoeken van levende inkomens met Fairtrade, besloten we ons eerst te richten op cacaoboeren en na verloop van tijd uit te breiden naar andere ingrediënten. Waarom cacao? Afgezien van het feit dat we een speciaal plekje in ons hart hebben voor chocolade-ijs, bevinden cacaoboeren zich in een bijzonder kwetsbare positie. 

De schommelingen op de wereldmarkt voor cacao, de veranderende neerslagpatronen en de toenemende ontbossing hebben allemaal een grote invloed op de cacaoproductie. Zo komt bijvoorbeeld bijna 40% van de cacao in de wereld uit Ivoorkust, waar de boeren gemiddeld minder dan $1 per dag verdienen, minder dan de helft van wat eigenlijk nodig is om in hun levensonderhoud te voorzien. De productiekosten zijn hoog en de opbrengsten kunnen laag zijn, wat vaak leidt tot dwangarbeid en kinderarbeid, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, en weinig belangstelling voor de landbouw bij de jongere generaties.

De Living Income Accelerator is in de loop der jaren gegroeid en geëvolueerd, en in 2020 zijn we het eerste ijsbedrijf geworden dat een leefbaar inkomen betaalt voor de cacao die in ons ijs wordt gebruikt. In 2020 hebben we de Levend Inkomen Versneller ook gebruikt om het milieu te beschermen en de boerenbedrijven te professionaliseren. Dit is hoe:

 

Bescherming van het milieu

  • We hebben meer dan 40.000 schaduwbomen geplant om de groei van cacaobomen in veranderende klimaatomstandigheden te beschermen.
  • We hebben meer dan 4.000 boerderijen in kaart gebracht, om er zeker van te zijn dat er geen in beschermde bosgebieden actief waren.
  • We hebben meer dan 600 huishoudens geholpen energie-efficiënte kookplaten aan te schaffen om de schadelijke uitstoot van koolstof te verminderen.

 

Professionaliseren van boerenbedrijven

  • We hebben meer dan 4.500 boeren getraind om de prestaties en productiviteit van hun boerderijen te verbeteren.
  • We hebben de basis gelegd voor inkomensdiversificatieactiviteiten, waardoor het inkomen van boeren buiten de cacaoteelt is verbeterd.
  • We hebben 783 individuele bedrijfsplannen voor boerderijen helpen ontwikkelen.
  • We zijn begonnen met een programma om kinderarbeid te monitoren en te verhelpen, om kinderen te steunen op hun weg terug naar school.

Girl at a dinner

Goedheid in elke schep

De volgende keer dat je geniet van  een pint Ben & Jerry's Half Baked of Chocolate Fudge Brownie , weet je dat het meer doet dan alleen je zoetekauw tevreden stellen - het werkt aan een toekomst waar gerechtigheid ons eerste ingrediënt is en waar boeren en hun gemeenschappen kunnen bloeien. We think that's pretty sweet!

Lees meer over onze inzet voor Fairtrade en rechtvaardige arbeidsomstandigheden voor onze ingrediëntenproducenten.