De impact van Corona op nieuwkomers in Nederland & en waarom het ertoe doet.

lets-cone-together-blog.jpg

Iedereen is kwetsbaar in de Coronavirus pandemie. Ook mensen die oorlog en geweld hebben ontvlucht en die een veilig thuis zoeken in Nederland. Want kunnen mensen nu eigenlijk asiel aanvragen? En hoe zit het met gezinsleden die in het buitenland vastzitten? En waarom zegt een ijsmaker hier iets over? 

Twee jaar wachten

Begin dit jaar schreven we dat vluchtelingen in Nederland lang moeten wachten voor ze duidelijkheid krijgen of ze mogen blijven. Soms wachten vluchtelingen wel twee jaar voordat hun procedure begint, terwijl dit in op papier maar minder dan twee weken duurt. VluchtelingenWerk Nederland startte daarom in januari dit jaar een campagne om aandacht te vragen. Maar nu is daar de pandemie die ons raakt. Welke gevolgen hebben de nieuwe maatregelen op nieuwkomers in Nederland?  

Het team van VluchtelingenWerk Nederland houdt op hun website de ontwikkelingen bij. Hieronder hebben we een aantal punten uitgelicht: 

  • Langere wachttijden

    Er worden geen nieuwe asielverzoeken in behandeling genomen en de procedure van bestaande aanvragen ligt stil. Dat is vervelend, omdat veel mensen door problemen bij de IND al zo lang geen duidelijkheid hebben. Inmiddels heeft VluchtelingenWerk Nederland vernomen dat de IND  nu gaat proberen  om cliënten digitaal te woord te staan om verdere vertraging te voorkomen. 
  • Gezinnen blijven gescheiden

    Aanvragen voor gezinshereniging liggen tijdelijk stil omdat onderzoek (gehoor, dna-onderzoek) niet plaats kan vinden. Vluchtelingenwerk Nederland maakt zich zorgen dat mensen nu mogelijk in de knel komen, bijvoorbeeld omdat ze niet aan de wettelijke termijnen van het aanvragen van gezinshereniging kunnen voldoen.
  • Thuisonderwijs in het AZC

    De coronacrisis treft iedereen op verschillende manieren. Nieuwkomers hebben hier extra last van, zowel binnen als buiten het AZC. Gezinnen zitten veelal met meerdere mensen op een kamer en er is dus weinig privacy. Ook is nog niet voor alle kinderen een laptop of computer om digitale lessen te volgen. Daarnaast is het voor ouders niet eenvoudig om thuisonderwijs aan je kinderen te geven als je zelf net in Nederland bent.  

En nu?

De komende weken blijven de mensen van VluchtelingenWerk Nederland de ontwikkelingenbijhouden. Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.  Wil je liever zelf iets doen? Kijk dan ook eens naar Welcome app. Deze online community heeft samen met  organisatie Open Embassy een “thuisonderwijs-maatjes’ project opgezet waar ervaren Nederlanders op afstand mensen kunnen meehelpen die nog niet zo lang in Nederland zijn. 

Waarom besteden wij hier aandacht aan als ijsmaker? 

Onze missie is om het beste ijs te maken op de (h)eerlijkste manier, met aandacht en zorg voor de mensen en de aarde. We hebben de missie in onze ijsjes gebakken door al 30 jaar samen te werken met sociale bakkerij Greyston Bakery, waar mensen een tweede kans krijgen. Daarnaast zijn we 100% Fairtrade gecertificeerd . We steunen verschillende activistische en NGO partners voor een wereld waarin racisme geen thuis heeft , liefde liefde is, en we ons blijven inzetten voor onze aarde .

Iedereen verdient een kans om mee te doen

Een groep die het nu moeilijk heeft om het leven weer op de rit te krijgen zijn vluchtelingen: mensen die hun thuis achterlaten om te ontsnappen aan de gevolgen van geweld, vervolging of oorlogen. 85% van deze mensen wordt opgevangen in een ontwikkelingsland. Wij vinden dat we ons best moeten doen om te zorgen dat zij hier zich hier welkom voelen en hun leven weer op kunnen pakken. Lees hier meer over waarom we dit doen, zijn of bekijk de video van onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield op het Global Refugee Forum in Genève in december 2019.

unnamed.png