Als de trucks aankomen bij de fabriek, worden de melk en de room in vier opslagsilo's van ongeveer 22.700 liter gepompt en gekoeld op 2,2°C tot we klaar zijn om er Ben & Jerry's ijs en bevroren Greek Style Frozen Yoghurt van te maken.
Hoe we ijs maken
Je kent Ben & Jerry's vast en zeker van de (h)eerlijke chunks en swirls in ons ijs, maar je weet misschien niet hoe wij dit ijs maken.. Ontdek hoe onze euforische smaken van de koe op de boerderij hun reis maken naar het ijshoorntje in één van onze scoopwinkels of naar de pint in je vriezer.
-
* Van de boerderij*
Alles begint - natuurlijk - met de koe. Vanuit de boerderijen gaat de melk naar de melkfabriek van onze partners.
-
* Naar de fabriek*
-
* De mengtank*
Bij het globale ijsproductieproces, is het mengen van de mix - en deze zo heerlijk mogelijk maken - waarschijnlijk het belangrijkste deel van het hele proces. Een zeer bekwame en ervaren persoon, beter bekend als de Mengmeester, voert de mengprocedure in de mengtank uit; deze roestvrijstalen megamixer-tank bevat ongeveer 3.800 liter.
Een partij ijsmix begint met zware room, gecondenseerde magere melk en vloeibare rietsuiker. Aan deze ingrediënten voegt de Mengmeester ook eigelen, cacaopoeder voor onze chocoladesmaken, en natuurlijke stabilisatoren toe; deze laatste voorkomen een hitteschok en vorming van ijskristallen.
Alle ingrediënten worden 6 tot 8 minuten gemixt met als resultaat een wit "zoete room"-mix of een chocolademix.
De volledig gemixte partij wordt dan overgebracht naar één van de twee vergieten in de overlooptank. De overlooptank is de plaats waar de mix wordt bewaard tot deze klaar is om gepasteuriseerd te worden.
-
* Pasteuriseren en homogeniseren*
Nadat de mix gemengd is, is deze klaar om gepasteuriseerd en gehomogeniseerd te worden. Pasteurisatie is het proces waarbij de mix wordt verwarmd zodat schadelijke bacteriën worden gedood. De Pasteurisateur is gemaakt van een aantal zeer dunne roestvrijstalen platen. Aan de ene zijde van de platen stroomt heet water (83,3°C) en als de koude mix (2,2°C) door de andere zijde van de platen wordt gepompt, wordt de hitte van het water overgedragen aan de mix waardoor deze tot 82,2°C verwarmd wordt.
Voordat het mengsel de kans krijgt om af te koelen, gaat het de Homogeniseermachine in. Daar wordt de mix onder een enorm hoge druk (ongeveer 900 kg per 16 vierkante centimeter) door een zeer kleine opening geperst, zodat de vetdeeltjes van de room zo fijn verdeeld en geëmulgeerd worden dat zij niet meer gescheiden worden van de rest van de mix. De Homogenisateur werkt zoals een zuigpomp: de mix wordt in de cilinder getrokken door een neerwaartse beweging en bij de opwaartse beweging wordt het onder hoge druk naar buiten geperst.
De gekoelde mix wordt dan naar de tankkamer gepompt (een ruimte die op 2,2°C wordt gehouden en ongeveer 18.900 liter opslagtanks bevat), waar de ingrediënten in de mix gedurende 4 tot 8 uur de tijd krijgen om te vermengen (een beetje als het laten sudderen van een saus of het laten ademen van een heerlijke wijn, we willen het vooral rustig aan doen!)
-
* De smaakvaten*
Eén van de redenen dat het ijs van Ben & Jerry's zo heerlijk is, kan maar met één woord uitgelegd worden: smaak. We nemen onze smaken - en onze smaakgevingstechnieken - zeer serieus. De mensen die met de smaakvaten werken zijn experts in de delicate kunst van het smaakmaken en alleen de beste smaak-ingrediënten worden daadwerkelijk in een vat met ijsmix gemengd.
Als de mix dan een tijdje heeft 'gesudderd', wordt deze van de tankkamer naar de smaakvaten gepompt. Dit zijn een aantal roestvrijstalen vaten die elk ongeveer 1900 liter bevatten. Dit is de plek waar de mix van een smaakloze massa wordt getransformeerd in een euforische smaakvolle mengeling door het toevoegen van een onvoorstelbare reeks aan smaakelementen, puree's en extracten zoals vanille, pure pepermunt, fruit extracten, bananenpuree en soms zelfs een paar likeuren.
-
* De vriezer*
Als de juiste hoeveelheid smaak is toegevoegd, wordt de mix doorgepompt naar de vriezer. De vriezer in onze faciliteit in Hellendoorn gebruikt vloeibare ammoniak als koelmiddel (40°C onder nul) en kan zo'n 2.650 liter per uur verwerken.
Zo werkt het: de mix wordt door een lange, bevroren cilinder gepompt, die ook wel de ton wordt genoemd. Als de mix aan de wand van de ton bevriest, wordt deze weggeschraapt door ronddraaiende bladen. Tegen de tijd dat het de voorkant van de ton bereikt, is het geen mix meer maar ijs!
De mix is 2,2°C als het de ton inkomt en -5,5°C als het eruit gaat. Dat is dezelfde temperatuur en consistentie als een softijsje, of zoals we het in Vermont noemen een "creemee".
-
* De fruitinvoer*
Nadat de mix is bevroren op een lekkere, smeuïge -5,5°C, kunnen we kiezen: als we een smaak maken zonder chunks - zoals vanille of chocolade - dan gaat het ijs direct naar de machines die de pints vullen, maar als we smaken met chunks maken, gaat het eerst naar de fruitinvoer.
Vroeger toen er nog geen Ben & Jerry's bestond, was fruit het enige dat ijsmakers aan hun ijs toevoegden. Daarom wordt de machine die de chunks in ons ijs stopt, de "fruitinvoer" genoemd. We zouden wel een nieuwere naam kunnen bedenken, maar eigenlijk vinden we het leuker om te bedenken welke nieuwe chunks we in de fruitinvoer kunnen stoppen. Van stukjes chocoladekoekjesdeeg tot aan brownies met karamel of koekjes, snoepjes en nootjes en alles daartussen... bovenop al dat fruit!
Om het simpel te zeggen: de fruitinvoer 'voert' de chunks in de stroom met ijs. De chunks worden aan de bovenkant ingevoerd en aan de onderkant door een vijzel regelmatig verdeeld in een sterwiel. Het draaiende sterwiel duwt de chunks vervolgens in het bevroren ijs dat door de invoer loopt. Het ijs dat nu bezaait is met chunks gaat als laatste door een speciale mixer die het ijs en de chunks nog een keer goed mengt en ervoor zorgt dat alles evenredig verdeeld is.
-
* De contherm & variegator*
Heb je je wel eens afgevraagd hoe we die dikke, volle swirls zo netjes in een pint met ijs kunnen krijgen? Het dure woord voor "swirl" is "schakeren" en of het nu fudge, karamel, pindakaas, marshmallows of fruit is, we gebruiken altijd de beste en meest geweldige schakeringen die we kunnen vinden. Maar die schakeringen zouden nooit in een pint met ons ijs terecht komen als we daar geen geweldig schakering-geleidesysteem voor zouden hebben.
Gelukkig hebben we toevallig het beste schakering-geleidesysteem dat er is!
Zo werkt het:
• De schakeringen gaan eerst door de Contherm, waarin de temperatuur zover omlaag wordt gebracht dat ze net niet in elkaar overlopen (wat niet echt goed is).
• De correct gekoelde schakeringen worden dan door de Variegator geleid, die ze als het ware injecteert in de ijsstroom (wat erg goed is als het werkt en een rommeltje is als het niet goed werkt).
-
* De automatische vuller*
Nadat de chunks en swirls zijn toegevoegd, is het ijs klaar om in de pints te worden gepompt. Dit wordt gedaan door de meest indrukwekkende machine, genaamd de Automatische Vulmachine.
Met de Automatische Vulmachine worden niet alleen120 pints per minuut gevuld, hij kan ook taken uitvoeren voorafgaand aan het vullen, zoals pints twee aan twee neerzetten zodat de vulkop ze kan opvullen.
Bovendien brengt de vulmachine de pints, nadat ze gevuld zijn, naar de dekselmachine, die de bekerdeksels netjes op de pints plaatst en duwt.
Als laatste hebben we dan een handige pint-optiller die de potten van de dekselunit afhaalt en ze naar een lopende band duwt voor de volgende procedure.
-
* De spiraalverharder*
Voordat het verpakte ijs opgeslagen of vervoerd kan worden, moet het nog verder bevroren worden. Vanaf de semi-bevroren temperatuur van -5,5°C tot aan de volledig bevroren toestand van tenminste -23,3°C. Dit proces wordt "verharding" genoemd en vindt plaats in de Spiraalverharder.
De pints worden via de lopende band vervoert naar de productieruimte en de spiraalverharding-tunnel. Dit is een mega-lopende band van twee verdiepingen die eruit ziet als een kurkentrekker en misschien wel het coolste ding in heel de fabriek is.
De daadwerkelijke temperatuur in de spiraalverhardingstunnel is -34,4°C, maar er staan enorme ventilatoren die een windkoelingstemperatuur van maar liefst -51°C creëren. Onder deze polaire omstandigheden, doet de pint er 3 uur over om langzaam omhoog op de spiraal te bewegen, en als ze de top bereiken is hun temperatuur gedaald van -5,5°C (schepijsconsistentie) tot -23°C (geheel bevroren vaste consistentie).
-
* De bundelaar*
Nu de pints goed bevroren zijn, worden ze klaargemaakt voor transport. Eerst keert een machine elke tweede beker om, en een medewerker zorgt ervoor dat 8 bekers (2 parallelle rijen van 4 bekers, met elke tweede beker omgekeerd) goed staan om de bundelaar binnen te gaan. De bundelaar is een hittetunnel die de 8 pints in krimpfolie verpakt. De 8 gebundelde pints worden een "sleeve" genoemd en elke sleeve is ongeveer 4 liter ijs. De werknemers in de vriezer stapelen de sleeves op pallets die dan in het magazijn worden bewaard - bij een temperatuur van -28,8°C - tot ze vervoerd worden.
-
* Kwaliteitsbewaking*
Ondertussen zijn onze medewerkers in het Kwaliteitsbewakingslab absolute fanatiekelingen; zij zorgen ervoor dat elke ijssmaak van Ben & Jerry's voldoet aan onze strenge productnormen.
Iedere keer als zij het groene licht geven voor een Ben & Jerry's productierun, krijgen de ijs-verkeersleiders toestemming om de producten zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen....
-
* Ben & Jerry’s Scoop Shops*
Onze definitie van "overal" wordt ieder jaar uitgebreider!
De producten van Ben & Jerry's worden in het hele land en over de hele wereld verkocht in supermarkten, kruideniers, tankstationwinkels, restaurants, bioscopen en andere ijsvriendelijke plaatsen. En wat ijsvriendelijke plaatsen betreft, vinden we natuurlijk dat de Ben & Jerry's Scoop Shops verreweg het ijsvriendelijkst zijn!