Skip to main content

Samen sterk voor een bijzondere groep mensen op de vlucht!

Jouw stem maakte het verschil!

Het is een belangrijk moment voor een bijzondere groep mensen die nog steeds niet veilig is en JIJ hebt geholpen!

Stel je voor dat je je voordeur achter je dicht doet zonder te weten of je ooit terugkomt. Op dit moment maken teveel mensen dit mee: een recordaantal is op de vlucht voor oorlog en geweld.

Samen met internationale en nationale organisaties zoals de International Rescue Committee (IRC) en VluchtelingenWerk Nederland zetten wij ons in voor een groep vluchtelingen die na hun vlucht nog steeds niet veilig is. Het gaat om een specifieke groep, waaronder bijvoorbeeld kinderen, alleenstaande vrouwen en LHBT-ers.

 

En we hebben goed nieuws!

Dankzij druk van mensen zoals jij, heeft de wetgeving de eerste hindernis doorstaan.

Duizenden mensen hebben de petitie getekend en riepen onze Europese leiders op om mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld een veilig thuis te bieden. Op 22 maart 2018 hebben we de petitie in Brussel aan hen overhandigd.

 

Meer weten? Let's dig in!

Waarom doen wij dit?

Bij Ben & Jerry’s zetten we ons in voor een wereld met alle smaken mensen. Wij zijn ijsmakers, maar we vinden het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Dat doen we op verschillende manieren, zoals door Fairtrade ingrediënten te gebruiken, maar ook door op te komen voor gelijkheid en aandacht te vragen voor zaken die wij belangrijk vinden.

Zo maken we ons al jaren hard voor het homohuwelijk in bijvoorbeeld de VS, Duitsland en Australië. We vinden namelijk dat liefde in alle smaken komt en vinden het belangrijk dat mensen kunnen zijn wie ze willen zijn, en kunnen houden van wie ze houden. In Nederland hebben we afgelopen jaar ook een campagne gevoerd om zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen. Wij geloven namelijk dat democratie alleen werkt als iedereen meedoet.

Jij maakt het verschil

De verhalen over mensen op de vlucht beheersen regelmatig het nieuws en de gesprekken in Nederland. Dat heb je waarschijnlijk ook gehoord en gezien, en misschien heb je daar ook wel over nagedacht. Een simpele oplossing is er niet. Maar onze ogen sluiten voor wat er op dit moment gebeurt is ook geen optie. We moeten ergens beginnen.

De komende maanden wordt er in Brussel een wetsvoorstel besproken dat gaat over de toekomst van mensen op de vlucht en die onder zeer moeilijke omstandigheden verkeren. Het grootste deel van de mensen dat op de vlucht is, vindt onderkomen in de regio. Maar onder hen zijn veel mensen die in die regio nog steeds niet veilig zijn, simpelweg omdat ze zijn wie ze zijn. Dit zijn bijvoorbeeld LHBT-ers (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders), maar ook alleenstaande moeders of kinderen. Zij behoren volgens de Verenigde Naties tot de meest kwetsbare groepen ter wereld en hebben met spoed een plek nodig waar ze hun leven veilig kunnen opbouwen.

Met de Home Safe Home campagne willen we samen met nationale en internationale partners aandacht vragen voor een goed, gezamenlijk gedragen Europees plan. Op die manier kunnen deze mensen weer een veilig thuis krijgen, en zichzelf zijn.

Jouw stem doet ertoe

Het is simpel: hoe meer mensen onze politici in het Europees Parlement vragen om een goed hervestigingsplan voor deze specifieke groep te ondersteunen, hoe eerder deze mensen een echte kans krijgen in veiligheid te leven!

Jouw steun kan het verschil maken. Doe mee!

Veelgestelde vragen
  • Ben & Jerry’s is een bedrijf met progressieve waarden en we vinden het belangrijk om zaken die ons aan het hart gaan te ondersteunen. In het verleden hebben we ons al vaker ingezet voor zaken die we belangrijk vinden, zoals onze relatie met onze vrienden van Greyston Bakery, die onze brownies bakken, of onze campagnes voor het homohuwelijk. Als een gecertificeerd B-Corps, probeert Ben & Jerry’s, samen met 1000 andere bedrijven wereldwijd, een positieve impact te hebben op de samenleving.

    We vinden samen met vele anderen dat nu een beslissend moment is om mensen die oorlog en geweld ontvluchten een kans te geven hun leven in veiligheid op te bouwen. Op dit moment wordt er in Brussel een wetsvoorstel besproken dat gaat over de meest kwetsbare mensen in nood. Het voorstel zal ervoor zorgen dat deze mensen geen gevaarlijke reis hoeven te maken op zoek naar veiligheid. 

  • Ben & Jerry's werkt samen met VluchtelingenWerk omdat we vinden dat er meer moet gebeuren voor vluchtelingen. We vinden het belangrijk dat er een goed wetsvoorstel komt dat vluchtelingen op een veilige manier een plek biedt in Europa. VluchtelingenWerk is de grootste vluchtelingenorganisatie in Nederland en daarmee een logische partner in onze campagne.

  • 2017 is een belangrijk jaar. Op dit moment bespreken Europese politici een plan dat een gestructureerd, menselijk antwoord biedt rondom ons asielbeleid. In dat plan staat een voorstel om de meest kwetsbare vluchtelingen op een betere en veilige manier in Europa te kunnen hervestigen. Veel vluchtelingen leven door oorlog en geweld in erbarmelijke omstandigheden in kampen en hebben ook geen mogelijkheid hun leven daar of in omringende landen op te pakken. Een stevig hervestigingsplan helpt hen. Dit plan, ook wel het "Europees Resettlement Framework” genoemd, stelt doelen en randvoorwaarden voor Europese landen om vluchtelingen te hervestigen, met een focus op de meest kwetsbare mensen, die dan geen gevaarlijke reis hoeven te maken.

  • 86% van alle vluchtelingen wordt al door landen in de omgeving opgevangen. Zij leven daar vaak jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden zonder perspectief. Slechts een heel klein deel van hen kan worden hervestigd. Europa mag best wat meer doen voor de meest kwetsbaren, maar ook om die landen te ondersteunen die de meeste vluchtelingen opvangen.

  • Hervestiging is een regeling die de meest kwetsbare vluchtelingen een kans biedt op veiligheid. Er zijn veel vluchtelingen in buurlanden van de landen in oorlog wiens leven ook daar nog steeds niet veilig is. Denk bijvoorbeeld aan alleenstaande vrouwen, kinderen, gehandicapten of mensen met een andere geaardheid. Zij zouden eigenlijk hun leven moeten opbouwen in een land waar ze minder kwetsbaar zijn. Bij hervestiging bieden landen aan om vluchtelingen uit deze omstandigheden te halen en te hervestigen in hun eigen land. Slechts een zeer klein aantal vluchtelingen, minder dan 1%, wordt hervestigd, omdat er eenvoudigweg niet meer plaatsen worden aangeboden. Dit heeft tot gevolg dat een heleboel vluchtelingen nooit uit deze moeilijke omstandigheden komen. Jaarlijks worden 500 mensen naar Nederland hervestigd. Zodra vluchtelingen aankomen, zijn lokale autoriteiten en groepen betrokken bij het ondersteunen van hun inburgering, of het nu het leren van de Nederlandse taal is, het vinden van werk, of hun kinderen naar school laten gaan.

  • Door meer vluchtelingen te hervestigen, voorkom je dat mensen afhankelijk zijn van mensensmokkelaars die heel veel geld vragen en mensen in gammele bootjes een zeer gvaarlijke oversteek laat maken. Bovendien zijn juist de meest kwetsbare vluchtelingen niet in staat om zelf deze kostbare en gevaarlijke reis te maken.

  • De Nederlandse regering nodigt al sinds de jaren ’70 vluchtelingen uit om zich in Nederland te vestigen. Sinds 1988 nodigt de regeringing overleg met UNHCR 500 vluchtelingen per jaar uit om zich hier permanent te vestigen. Het gaat hierbij om kwetsbare vluchtelingen voor wie hervestiging de enige oplossing is.  Het aantal is al die jaren hetzelfde gebleven.

  • Als we het hebben over de meest kwetsbare vluchtelingen, moet je bijvoorbeeld denken aan alleenstaande vrouwen of moeders, alleenstaande minderjarige kinderen, vluchtelingen met medische zorgen (die niet behandeld kunnen worden in het land van toevlucht), vluchtelingen die een bijzonder gevaar lopen, vluchtelingen die tot een bepaalde sociale groep behoren (bijvoorbeeld LHBT-ers), vluchtelingen die slachtoffer zijn geweest van foltering of systematisch geweld.

  • De Hoge Commisaris voor de Vluchtelingen (de UNHCR) selecteert mensen die in aanmerking komen. Deze internationale organisatie is onderdeel van de Verenigde Naties. Zij doen dit aan de hand van een lijst met specifieke criteria.  

  • In Libanon is momenteel 1 op de 4 mensen vluchteling en Turkije vangt zo’n 2,5 miljoen vluchtelingen op. Ter vergelijking, heel Europa – met zijn 741 miljoen inwoners - ving in 2015 (het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis) ongeveer 1,2 miljoen vluchtelingen op.

  • Jazeker! Er zijn veel voorbeelden van groepen mensen die samen hun stem hebben laten horen en daarmee de politiek hebben beïnvloed. We hebben Together for Refugees gelanceerd omdat we geloven dat er een groot potentieel is om nu politici aan te spreken om veiligheid te brengen. Onze volksvertegenwoordigers in de EU krijgen niet vaak brieven van ons, en people poweren externe druk kunnen een groot verschil maken!

  • Terwijl wij ons op een verdrag richten om vluchtelingen te hervestigen, zijn er veel grassroot initiatieven die de mogelijkheid bieden om fondsen te werven, vrijwilligerswerk te doen en vluchtelingen te ondersteunen bij hun dagelijks leven. Kijk op deze pagina hoe jij hier een bijdrage aan kan leveren!

Back To Top